Gondolkodtál már azon, hogy egy-egy teltházas nap után mit csinál a kedvenc éttermed azzal a nagy mennyiségű hulladékkal, étolajjal, ami gyűlik egész nap? Vajon a kedvenc boltodnak mennyi a havi energia kiadása? Egyre több étterem és üzlet ajtaján van valamilyen zöld matrica. Mit is jelent környezettudatosnak lenni? Bemutatjuk a zöldülési folyamat alappilléreit.

Fontos, hogy olyan boltban vásárolj, ahol odafigyelnek a környezetre? A Zöldüzlet Programhoz csatlakozó helyek csökkentik az energia- és vízfogyasztásukat, környezetbarát papírt és tisztítószereket használnak, környezetbarát terméket árulnak és saját működésükhöz is környezetbarát készítményeket használnak.

 

Zöldülő éttermek

Folyamatosan bővül a környezettudatos éttermek száma: helyek, ahol nem csak jól főznek, de arra is figyelnek, hogy ne károsítsák a környezetünket feleslegesen. Érdemes a tudatos vásárlás mellett mostantól tudatosan választani az éttermek közül is. Az elmúlt években egyre inkább erősödik a zöld életszemlélet. Pár jó kezdeményezésnek köszönhetően elkezdődött a vendéglátóhelyek felelős, avagy felelőtlen működés szerinti besorolása is.

cikk02

A Felelős Gasztrohősnél egyre több étterem jelentkezik be, hogy zöld tagsági címet kapjon. Minden tag tudatosan odafigyel a környezetre: helyi élelmiszereket használ fel és igyekszik közvetlenül a termelőtől vásárolni. Csökkenti a káros vegyi anyagok használatát és hulladékgazdálkodási programot indít házon belül. Takarékoskodik az energiával és a vízzel is. A felelős működés része az is, hogy társadalmi és gazdasági értelemben is fenntarthatóan viselkedjen – vagyis szem előtt tartja az egyenlő bánásmódot és együttműködik civil szervezetekkel. Itt láthatod a Felelős Gasztrohős éttermeit.

A zöld éttermek többsége a cigicsikket is gyűjti, majd küldi tovább a CsikkBrigádnak. A brigádban összegyűjtött csikkeket újrahasznosítják, hogy végül műanyag raklapokat készítsenek belőlük. A megmaradt dohány pedig külön komposztálásra kerül. A programhoz számos szórakozóhely, étterem és iroda csatlakozott már.

Az étolaj és egyéb ételhulladék elszállítása is központi kérdés a zölddé válás szempontjából. A vendéglátóhelyek ajtaján lévő Biofilter matrica arról tájékoztat minket, hogy az adott hely gondoskodik a használt sütőolaj elszállíttatásáról.

 

Print Friendly