Koppenhága élen jár a környezettudatos közlekedés terén – mozgásérzékelős utcai világítással, biciklis közlekedést segítő lámpákkal és közlekedési lámpás applikációval modernizálják a várost. A koppenhágaiak 2025-re szeretnék városukat az első karbon semleges övezetté nyilvánítani. Az akcióterv már készen van, az első lépések is megkezdődtek. A városlakók és használók aktív részvételével egy jól működő, intelligens és nem utolsó sorban környezetbarát közlekedési rendszert alakíthatnak ki.

koppenhaga-környezettudatossag

Már használható Koppenhágában az az okostelefon applikáció, mellyel a teherautó vezetők nyomon tudják követni, melyik lámpa zöld az úton, ahol haladnak. Így tudják ütemezni a sebességüket, nem kell feleslegesen gyorsítani vagy fékezni, illetve a piros lámpa utáni indulás magas költségét is csökkenteni tudják. A komplex rendszer egy másik eleme, hogy a tömegközlekedési járműveket és a bicikliseket előnybe helyezi az autóvezetőkkel szemben meghatározott napszakokban. A biciklisik védelmére is jelzőfény-rendszert dolgoztak ki – a nagyobb járművek vezetői így észre tudják venni időben az úton megjelenő kerékpárosokat, csökkentve ezzel a balesetek számát.

A tervezet szíve a kültéri világítás, mely magába foglalja az utcai lámpákat, a közlekedési jelzőlámpákat és az újonnan felszerelésre kerülő, úttestbe süllyesztett jelzőrendszert. A régi égőket LED-re cserélik, és a világítórendszerhez olyan intelligens segédprogramokat készítenek, amelyek koordinálják és – a remények szerint – tehermentesítik a felszíni közeledést.
Ha a rendszer életbe lép, egy alkalmazás segítségével bárki tájékozódhat a jelzőlámpák váltásának idejéről, hogy melyik útvonalon van dugó, vagy hogy a szemétszállító autók milyen utcákon közlekednek, amit jó lenne elkerülni. A kültéri lámpákat mozgásérzékelővel szerelik fel, hogy csak akkor lépjenek működésbe, ha tényleg szükség van rájuk.

A gazdaságosabb és zöldebb energiafelhasználású világítás mellett arra is külön figyelmet fordítanak, hogy az energiaigény fedezésére megújuló forrásokat alkalmazzon majd a jövő városa. A lámpákat napelemekből és szélturbinákból nyert energiával üzemeltetik majd, amelyeket közvetlenül a lámpatestekre szerelnek, hogy helyileg oldják meg az energiaigény fedezését. Így a szállítás gondja is lekerül a napirendről. A rendszer tehát összességében szeretné megreformálni és fosszilis energiahordozóktól mentessé tenni a városüzemeltetést, amihez a biciklizés népszerűsítése is beletartozik. A kerékpáron közlekedőknek a „zöld hullámot” tartogatja majd a város. Ez egyenletes és biztonságos haladást jelent még ebben a zsúfolt nagyvárosban is. Csupa olyan elgondolás, amit itthon is szívesen látnánk.

 

Forrás:
The New York Times, Spa Trend Online

Print Friendly