Mindjárt itt a karácsony, vagyis mindjárt itt a sütés-főzés végeláthatatlan éves hadjárata. Az összes alapanyag beszerzése után jön a folyamatos sütő és tűzhely használat. Az ünnepi készülődés fárasztó. Az alapja viszont a szeretteinkkel való együtt töltött idő és a boldogság kell, hogy legyen. Hogyan lehetsz boldogabb karácsonykor? Ha a környezeted is boldog. Ezért fontos, hogy tudatosan és zölden állj a szeretet ünnepéhez.
Tippek, mivel segítheted a környezetet karácsonykor:

 

karacsony-zolden

 

Bevásárlás alatt

1. Készíts bevásárló listát mielőtt boltba mész – légy tudatos és célirányos!

3. Ne dőlj be az akcióknak: ne vásárolj még egyet, csak mert éppen akciós, pláne, ha romlandó ételről van szó! Ne vásároljunk ostoba dolgokat, gagyiságokat!

4. Annyi ételt vegyünk, amennyire szükségünk van!

5. Vigyél saját szatyrot vagy kosarat, és ne fogadd el a nejlonzacskót!

6. Próbáld okosan időzíteni a vásárlást – ezzel elkerülve a délután 5 órás csúcsot. Késő este sokkal kevesebben vannak. Ha rugalmas a munkaidőd – ugorj ki munka közben!

 

Főzés, sütés közben is lehet spórolni

7. Neked is van otthon kuktád, ugye? A nagyi csatos kuktáját ne használjuk, nem biztonságos. Azonban a mai 5 pontos biztonsági kuktákkal sok áramot vagy gázt spórolhatsz, hiszen sokkal gyorsabban készen lesz az étel magas nyomáson. Arról nem is beszélve, hogy a kuktában lévő nyomás miatt finomabb lesz az étel is. Ha nincs otthon kuktád – a) kérj egyet karácsonyra vagy b) legalább használj fedőt főzéshez, hogy a hő ne szálljon szerteszéjjel.

8. Figyelj az áram- és gázfogyasztásra: figyelj a sütő méretére! A sütőben több szintet is használhatsz egyszerre. A csirkéhez be lehet tenni a krumplit is.

9. Amihez nem kell feltétlenül, ahhoz ne használ előmelegített sütőt.

10. Próbáld egymás után sütni és főzni az ételeket, hogy a már felmelegített sütő vagy platni ne hűljön ki.

 

Utómunka

11. Szelektív hulladékgyűjtés: Legyen az papír, műanyag, üveg vagy fém, ha lehetőséged van rá használd Te is a szelektív hulladékgyűjtőket!

12. Ne öntsd a lefolyóba a használt étolajat! A lefolyóba öntve az olaj a csövek falára tapad, ezzel egy idő után eldugítva a teljes rendszert. A háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Az élővizekbe jutva még veszélyesebb a használt sütőolaj: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

– TIPP –
• Az otthon összegyűlt használt sütőolajat leadhatod a kijelölt  MOL kutakon, ahonnan a Biofilter Zrt. által kerül hasznosításra. Nézd meg a MOL karácsonyi boldog olaj oldalát további információért!
• Lakossági hulladékudvarokban is átveszik a használt sütőolajat, a  hozzád legközelebb eső hulladékudvart ide kattintva tudod megkeresni.

 

Print Friendly