Divat és piaci kényszer is a zöldülés manapság, egyre több iroda gondolkozik környezet- és egyben pénzkímélő megoldások bevezetésén. Végigkísértük a KÖVET  Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Zöld Iroda Programját, hogy megnézzük, hogyan is zajlik egy zöldítési folyamat.

Annyira tudjuk környezettudatosan végezni a feladatunkat és zölddé tenni a munkakörnyezetünket, amennyire azt a munkahely megengedi, meg persze amennyire hajlandóak vagyunk csapatban környezettudatosan gondolkozni. A zöld irodává válás általában bonyolult folyamat, amit a vezetőség indíthat el  vagy belső késztetésből vagy a cég pozitív megítélésének érdekében. Az biztos, a végeredmény egy környezettudatos, emberbarátabb munkatér, ahol jobb a hangulat, tudatos az energia- és vízfogyasztás, a hulladékkezelés és a beszerzés. A zöldítésbe belevágni látszatra egyszerű, de a vizsgálat során számos nem várt, eddig nem ismert problémába ütközhetünk.

Sok esetben a munkatársi meggyőződéssel már számos, fel sem ismert zöld folyamatot végzünk a hétköznapok során, azonban ez mind strukturálatlan. Az Egyesület segít rögzíteni az alapállapotot, hogy ebből egy jól realizálható, átlátható akcióterv legyen, mely részletesen, rangsorolva tartalmazza a zöldítéshez vezető intézkedések listáját. Nem csak az irodán belül történik változás a zölddé válás folyamán – a munkatársak jobb közérzete és a közösség összekovácsolása mellett a jó szokásokat haza is viszik magukkal a kollégák, ezzel terjesztve a fenntartható fejlődést.

zold-iroda

Zöldülés lépésről lépésre: Az első lépés mindig a vezetői elköteleződés, hiszen ők döntenek az erőforrásról és a kivitelezés költségeinek elfogadásáról is. A vezetőség beleegyezése után a következő lépés az Egyesület megbízása, akik egy már összeállított zöld programot vezényelnek le az irodában.

Kell, hogy legyen egy zöld követ a cégben, aki az egész projektet kommunikálni tudja a kollégák felé. Ő megbíz minden részlegről egy-egy képviselőt, így gyakorlatilag az összes munkatárs pozitív és negatív véleménye eljut az Egyesület auditorjához. Az alapállapot felmérés egy igazi csapatmunka, ahol a kollegák maximális együttműködése szükséges. Fontos, hogy minden részleg képviseltesse magát, az irodai munkásoktól a fizikai részlegig. Így kaphatunk szürke foltok nélküli teljes képet, az észrevételek segítségével pedig feltárhatóvá válik az alapállapot.

Az Ökotérképezés alapja mindvégig a kötetlen beszélgetés. A részlegekről kiválasztott munkatársak együttes bevonásával végigmennek az iroda szokásain, mindennapjain. Majd egy ökotérkép – a legfrissebb alaprajz – segítségével fizikálisan is végigsétálnak az irodán, bekarikázva a jó és a rossz pontokat. Az Egyesület a terepszemle végeztével elkészíti az akciótervet. A zöldülni vágyó cég pedig megtervezheti, milyen sorrendben, milyen stratégia mentén hajtja végig az ajánlott javaslatokat.  A rossz szokások és a kisebb beruházások megváltoztatása a leghamarabb kivitelezhető, ezért ezek a pontok szerepelnek az akcióterv elején. A nagyobb, bonyolult átalakítást és beruházást igénylő folyamatok kerülnek lejjebb a listán.

A cégek nem csak maguknak zöldülnek, a partnerek és a piac felé is fontos üzenete van annak, ha egy iroda szemléletet vált és nap mint nap tesz a környezetért. A fenntartható fejlődés és az élhetőbb jövő alapja a zöldítési program. Ezen felül pedig jobb munkakörülmények megvalósítását, az egészségesebb és környezettudatosabb kollegák eredményesebb csapatmunkáját eredményezi. Egy élő, folyamatos programot biztosít a dolgozók részére, melyhez a folyamatok rendszeres felülvizsgálata is szükséges. Jöttek-e be új tényezők, ami miatt bővíteni kell az akciótervet. Nem minden esetben a napelem felszerelése a legfontosabb folyamat. Először optimalizálni és fejleszteni kell a már működő folyamatokat, szokásokat.

Sokszor a mindennapi lépésekre kell leginkább odafigyelni, mint például nem mehet egész nap az energiatakarékos égő, nem indíthatjuk el a mosogatógépet 2 pohár miatt. Nem logikus, amikor megy a fűtés és közben órákra nyitva van az ablak. Egyáltalán, tudjuk-e hogy hány fok van az irodában és indokolt-e a klíma bekapcsolása, vagy csak megszokásból járatjuk? A mosdóban mozgásérzékelős az égő, a tisztítószerek környezet kímélőek? Érdemes végigsétálni az irodán és jegyzetelni.

 

A Zöld Iroda program bevezetésével kapcsolatban a KÖVET Egyesület oldalán tájékozódhattok részletesebben.

Print Friendly