Vigyázat, egyre nagyobb lábon élünk! A szűnni nem akaró pazarlásra is figyelmeztet a Földünkért Világnap

  1. október 21-én, a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, éppen azért, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra.
  2. A dalai láma indította útjára a Földünkért kampányt – azóta is rengeteg környezetvédő tevékenységben vesz részt

 

A környezetvédelem szempontjából nagy dolgok történtek a kilencvenes évek elején. A Föld védelmére indított világméretű kampány, a Caring for the Earth mindenkihez szólt, az egyszerű emberektől a szervezeteken át a politikusokig. A jelmondat a következő volt: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”, amit aztán úgy bontottak ki, hogy takarékoskodj a vízzel, és zárd el a csöpögő csapot, vagy zuhanyozz a kád megtöltése helyett. Fogyassz kevesebb energiát, és cseréld ki a régi „körtéket” energiatakarékos izzókra. Ettől kezdve nagyobb figyelmet fordítottunk a lakások, irodák hőszigetelésére, a kerékpár és a közösségi közlekedés használatára, és szelektív szemétgyűjtésre. Vagyis tényleg fontos változások történtek, mégsem sikerült sokat javítani a mutatókon. Míg a kampány indulásakor „csak” októberben jött el a globális túlfogyasztás napja, addig ezt mostanában már a nyár végén elérjük. Utána pedig az következik, ami a legrosszabb lehet mindnyájunk, de leginkább a leszármazottaink számára: az év hátralévő részében feléljük a tartalékainkat.

 

Pedig látszólag, a diplomaták szintjén mindent megteszünk a helyzet megváltoztatásáért. Hogy csak a legfontosabbakat soroljuk, huszonhat éve elfogadták a Földünkért stratégiát, rá egy évre jött a riói környezetvédelmi csúcstalálkozó, majd több, különösen fontos világegyezmény, például a biológiai sokféleségről, az éghajlatváltozásról, az elsivatagosodás elleni küzdelemről, valamint az erdőgazdálkodásról és a tengerek védelméről. Két éve pedig, a párizsi klímacsúcson abban egyeztek meg a világ 195 országának képviselői, hogy szándékaik szerint 1,5-2 fok alatt marad a globális felmelegedés. Azóta az átlaghőmérséklet emelkedés átlépte a lélektani határt, a +1 Celsius fokot…

A nagyvállalatok szennyezik leginkább a környezetet, de összességében az átlagemberek kezében van a Föld sorsa

Mindebből az az egyik legfontosabb tanulság, hogy mit sem érnek a nemzetközi egyezmények és a törvények, ha mi magunk, saját elhatározásunkból nem csinálunk semmit. A Földünkért Világnap egyebek mellett arra buzdít, hogy színre, fajra, nemre, vallási hovatartozásra, politikai világnézetre és vagyoni helyzetre tekintet nélkül mindenki vegye ki a részét a Föld védelméből. Addig, amíg nem késő.

 

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.