Egy francia építőipari cég egy környezettudatos, vertikális várost tervez a Föld legnagyobb sivatagjának közepére, a Szaharába. Zseniálisnak vagy inkább teljes őrületnek nevezzük az elképzelést?

A Szahara ma a Föld egyik legmostohább éghajlatú területe az élőlények számára. Gyakoriak a homokviharok és a porforgók, a csapadék pedig elég ritkán esik. A terület fele kevesebb mint két centiméternyi esőt kap évente, a maradék kevesebb, mint 10 centimétert. Ritkán esik az eső, sok helyen akár többéves szünetet követően, akkor viszont általában felhőszakadásszerű. Nem sok ember gondolkodik ezen érthető okok miatt azon, hogy itt kellene leélnie az életet. A francia OXO építőipari cég szerint viszont ez a trend egy nemzedék alatt átalakítható lehetne. A cég egy futurisztikus, függőleges kisvárost álmodott a Szahara közepére. A torony megépítésénél a megújuló energiák használata és a fenntartható fejlődés figyelembevétele állna a középpontban – az esővíz felhasználása, a napenergia és a geotermikus energia felhasználásnak segítségével a tervezők szerint egy önmagát teljes mértékben fenntartható rendszert lehetne megalkotni.

 

A francia-marokkói építész, Manal Rachdi álmodta meg ezt a 450 méteres tornyot, aminek a teljes járófelülete  780 000 négyzetméteres lenne. A design még nem nyert elfogadásra, bár az építész nagyon pozitív. Szerinte az emberi élettér kiszolgálásnak érdekében mindenképpen szükséges olyan terület lakhatóvá tételén is gondolkodnunk, amit eddig kizártunk a körből. Ez az építmény egy egész város lenne, mely védené önmagát és lakóit a külső zord időjárástól. Az építmény több mint 20%-a  irodákból állna, míg egy hotel és további 600 lakóegység az épület további 50%-át foglalná el. Az épület lényege, hogy minden egy helyen van, ami egy átlagos élethez szükséges: múzeum, meteorológiai intézet, könyvtár, edzőterem, medencék.

Az alap koncepció az volt, hogy egy olyan épületet alkossanak a tervezők, ami önmagában teljes mértékben képes ellátni és kiszolgálni az ott lakók igényeit, anélkül, hogy más épületet vagy intézményt kelljen mellé építeni. A torony központi eleme lenne a vertikális udvar a nagy zöld kerttel, mely frissítené a levegőt. A toronyban természetesen szabályozni kellene a hőmérsékletet is, hiszen a Szaharában általánosságban elviselhetetlen a meleg. Erre is találtak természetes megoldást a projekt megálmodói. Geotermikus technológiák segítségével a komplexum önmaga energiaszükségletét is tudná fedezni.

A projekt leghamarabb 2025-ben indulhatna el, és a tervek szerint 50 év alatt épülhetne fel.

 

Forrás:  Reuters

Print Friendly