Vállalatvezetők, akik egyben változásvezetők is. Nem csupán a rövidtávú haszon vezérli őket – mernek tovább gondolkodni, és megvalósítani a fenntartható fejlődésről szőtt álmaikat. A BCSDH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) által létrehozott Action 2020 filozófiája, hogy a vállalati szféra igenis képes pozitív irányba befolyásolni a negatív társadalmi és környezeti folyamatokat. A BCSDH kerekasztal-beszélgetésén jártunk.

40 cég csatlakozott és már 20 konkrét üzleti megoldás született a hazai  legégetőbb fenntarthatósági problémákra az Action 2020 Magyarország program keretében.

BCSDH Action 2020

Közel 20 %-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat azonnali cselekvésre kell, hogy ösztönözzék.

 “Az üzleti szektornak már vannak megoldásai”. Ezzel a címmel mutatta be Salgó István, az ING Bank vezetője, a GDP közel 30%-át adó vállalatok vezetőit tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke 2015. november 19-én, Budapesten az Action 2020 Magyarország program új fejezetét.

A rendezvény kiemelt vendége volt Peter Bakker, a WBCSDH (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) elnöke, aki egy marginális alapvetést fektetett le a konferencia legelején – a lényeg nem a változás, a lényeg a fejlődés. Pontosan nem tudjuk, hogy mi is az a fenntarthatóság, hiszen folyamatosan fejlődik a világ, ezáltal pedig mindig újra kell gondolni a fenntarthatóság legfontosabb állomásait. Azt viszont tudjuk, hogy nagy a baj. A tudomány álláspontja egyértelmű –az éghajlat változik. Nagy szavak helyett ezért konkrét és alkalmazható lépések kellenek:

  1. innováció
  2. az üzlet és a cég pénzügyi helyzetének újragondolása – a pénzügyi emberek tudják igazából megmenteni és újrapozícionálni a világot
  3. együttműködés aktív összefogás, hiszen egy cég nem tudja megmenteni a világot, ha a többiekkel nem fog össze. Együtt dolgozni tudósokkal, szakértőkkel, mind külsős, mind belsős projektekben.

Action2020

Egymástól és együtt tanulni, fejlődni a leghatékonyabb. A vezetők pedig mind attól jó vezetők, hogy van egy különleges, előre mutató és fejlődésre törekvő látásmódjuk. A BCSDH hisz abban, hogy a hatásos fenntarthatósági megoldások pozitív változáshoz vezetnek, és amelyek elindítói és megvalósítói fontos változásvezetők.

Közülük öten vettek részt az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen:

  • Fábián Ágnes, ügyvezető igazgató, Henkel Magyarország Kft.
  • Dale A. Martin, elnök-vezérigazgató, Siemens Zrt.
  • Gazsi Zoltán, ügyvezető igazgató, eisberg Hungary Kft.
  • Simon Anita, cégcsoport igazgató, Biofilter Zrt.
  • Török László, ügyvezető igazgató, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az Action 2020 Magyarország programhoz való csatlakozásuk, vállalatuk, de saját személyük elkötelezettségét is mutatja a fenntarthatóság irányába úgy a külső környezet, mint a vállalat dolgozói felé.

Beszélve saját vállalatuk üzleti megoldásáról, mindannyian hangsúlyozták, hogy a “szokásos üzletmeneten túlmutató” megoldásokat találni elég nagy befektetés, mind időben, mind erőfeszítésben, de mindez megtérül, hisz új energiák, kreativitás szabadul fel és olyan új megoldások születhetnek, amelyek a vállalatot határozott versenyelőnyhöz juttathatják a piacon.

 

Forrás és további információ: Action 2020

Print Friendly