Üzemanyag kávéból? Lehetséges!

Ne lepődj meg, ha hamarosan nem a kávézóban, hanem a töltőállomáson kéred majd kedvenc café lattéd vagy eszpresszód!

A biodízel előállításához termesztett növények drágulása miatt egyre több cég foglalkozik alternatív megoldásokkal, amelyekkel ez a költség csökkenthető: az elhasznált kávézacc magas kalóriaértékének köszönhetően kiválóan egészíti ki a gyártáshoz használt nyersanyagokat.

A kávézaccot hagyományosan hexán és metanol hozzáadásával alakítják biodízellé, a reakció során pedig melléktermékként glycerol jön létre. A Lancaster Egyetem kutatói azonban új technológiát fejlesztettek ki, amivel növelték a hasznosítható anyagok részarányát: a hexánt elhagyták, és ezzel jelentősen csökkentették a kémiai hulladékok mennyiségét.

„A hexán szerepe csak annyi volt, hogy kivonja az olajad az elhasznált kávézaccokból, majd elpárologtattuk – ezeket az olajokat viszont biodízellé is konvertálhatjuk” – mondta Najdanovic-Visak, a kutatás vezetője. „Ahelyett, hogy a hexánt reagensként alkalmaznánk, a metanol a katalizátorral együtt képes egyszerre kinyerni az olajat, és átalakítani azt biodízellé.”

Az új technikával 10 perc alatt kinyerhető ugyanazon mennyiségű alapanyag, ami a korábbi folyamattal sokkal tovább tartott – ezáltal értékes energia és idő takarítható meg. Az eljárással évente akár 720.000 tonna biodízel is készíthető a kávéhoz köthető hulladékból.

Tudtad? A kávézaccból biodízel állítható elő
Kép forrása: Imeche.org

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.