Új év, új életszemlélet?

 

Új év, új életszemlélet?

Öt egyszerű szokás a környezettudatosság erősítéséhez

Az óév vége és az újév eleje a fogadkozásoké: végre lefogyok egy kicsit, belefogok valami újba, vagy rendbe teszem a magánéletemet. Mi most azt javasoljuk, hogy 2018 legyen különleges ebből a szempontból: fogadjuk meg, hogy idén sokkal több figyelmet fordítunk a Földünk megóvására. És most nem nagy változásokra gondolunk, hanem olyan dolgokra, amelyek apróságnak tűnnek, mégis, ha kitartóak vagyunk, alkalmasak lehetnek a „világ megváltására”.

 

  1. Sétáljunk vagy kerekezzünk a munkába, iskolába

A tempós séta mindennél jobb módszer a kövérség elleni küzdelemben – írja a brit Telegraph internetes oldala a London School of Economy tanulmányára hivatkozva. Egy másik kutatás pedig azt állapította meg, hogy sokkal boldogabb az, aki gyalog, biciklivel vagy busszal indul a munkahelyére, mint azt, aki a kocsiban ülve araszol. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen jót tesz a környezetnek az, aki a közlekedésnek ezeket a formáit választja.

Trendi, egészséges, környezetkímélő. Kell ennél több? Ha teheted, bringázz te is a munkába!

Kép forrása: The Huffington Post

 

  1. Együnk kevesebb húst

Mielőtt rendelünk az étteremben, vagy választunk az üzletben, jusson az eszünkbe, hogy mibe kerül az adott élelmiszer előállítása. Például egy kilogrammnyi húsból előállított fehérjéhez annyi energia kell, mint amennyi 3-9 kilogramm növényi fehérje megtermeléséhez. Már csak ezért is érdemes csatlakozni a vegetáriánusok egyre gyarapodó táborához, de ha nem tudunk ennyire szigorúak lenni magunkhoz, akkor is tanácsos egy héten legalább 2-3 húsmentes napot tartani.

 

  1. Az sem mindegy, hogy milyen növényt választunk

Sokan imádják az avokadót, ami remek feltét egy szelet pirítóson, vagy fontos alkotóeleme egy egészséges salátának. Azonban egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy óriási árat fizet az emberiség ezért a zöld kedvencért: például Mexikóban egyre több tölgyfa erdőt irtanak ki törvénysértő módon, csak azért, hogy helye legyen ennek a sokkal jövedelmezőbb növénynek. A mandula is hamarosan a vádlottak padjára kerülhet, ugyanis embertelenül sok vizet emészt fel a termelése.

Óvatosan az avokádóval! A mexikói tölgyfaerdők bánják, ha nagyon sokat veszel belőle!                   

Kép forrása: Healthline.com

  1. Vigyél végre szatyrot magaddal a vásárláshoz

Évek óta fizetős lett a szupermarketekben a nejlonszatyor, ami jó dolog, mert sokkal kevesebb szemét termelődik. De még mindig hajlamosak vagyunk üres kézzel indulni a boltba, mondván, csak 40-50 forint egy zacskó, és mi ez ahhoz a több ezer forinthoz képest, amit mindjárt elköltünk. Valóban nem nagy összeg, azonban óriási lépést jelent a környezet védelme szempontjából, ha soha többé nem költünk nejlonzacsekra.

 

  1. Tea és kávé – okosan

Az első és legfontosabb, hogy csak annyi vizet melegítsünk, amennyi feltétlenül szükséges, mert buta pazarlás a feleslegesen felforralt vizet a mosogatóba önteni. Ha üzletben kávézunk, teázunk, vigyünk magunkkal poharat. Lehet, hogy ezzel Magyarországon még meglepjük a többi vásárlót, de ha egyre többen viszik magukkal a poharukat, akár divat is lehet belőle. A Föld nagyon hálás lenne ezért a segítségért, hiszen rengeteg üres műanyag és papír bögre megy a szemétbe nap mint nap.

Rengeteg üres műanyag és papír bögre megy a szemétbe – ha a sajátodba kéred a napi koffeinadagodat, a Földdel is jót teszel

Kép forrása: Kitsilano.ca

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.