Tudtad, hogy 20 műanyag palackból előállítható egy szörfös nadrág? A jövő az újrahasznosításé – a nagyvállalatok mellett sok start-up is erre rendezkedik be. A tengeri szemétkupacokkal szeretné felvenni a harcot egy brit szörfös csapat, akik 100%-ban tengeri műanyag szemétből terveznék ruháikat. A londoni székhelyű környezettudatos Riz szörfmárka szeretné csökkenteni az egyre csak növő szemétszigeteket Nagy-Britannia partvidékénél – két oka is van ennek, melyek összefüggnek egymással. Egyrészt veszélyes szemétkupacokon szörfözni, másrészt általában a vizet imádó szörfösök szeretnék óvni a tengeri élővilágot.

ujrahasznositott-nadrag-szemetbol

Az atlantai University of Georgia felmérése alapján körülbelül 8 millió tonna műanyag szemét landol a tengerekben évente. A mostani szemét mennyisége várhatóan 2020-ra tízszeresére nő az előzetes becslések alapján. A megoldás a problémára elsősorban a megelőzés – vagyis a szemétnek nem lenne szabad elérnie a tengereket.

A brit Riz szörfruházatot gyártó cég a tengeri szemét megfékezésére szakosodott szervezetekkel együtt bejelentette zöld programját – egy olyan szörfruházatot tervez, ahol minden az utolsó gombig újrahasznosított műanyagból készül. Az alapanyagot pedig kötelező a tengerből kinyerni. A cég eddig is 100%-ban újrahasznosított szövetet használt, azonban a cipzár és a többi szükséges kellék nem volt környezetbarát. A terv, hogy 2016-ra az egész gyártási folyamat megújul. A stratégiájuk is a zöld szemléletet hirdeti: vedd meg az újrahasznosított terméküket. Használd sokáig. Amikor új kell, vidd vissza a régit. Ők újrahasznosítják. Az új vásárlásnál pedig 25% kedvezményt kapsz. Hiszen te adtad hozzá az alapanyag egy részét. A brit csapat filozófiája, hogy a szemét redukciójával és átalakításával olyat hozzanak létre, amit az óceán szerelmesei hasznosítani tudnak.

A küldetésről bővebben: https://kriticalmass.com/p/bottlestoboardshorts / Twitter @Rizboardshorts /Facebook https://www.facebook.com/RizBoardshorts

Print Friendly