Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a kedvencét rendeli az étteremben, de úgy érzi, már nem tud egy falattal sem többet enni. Ilyenkor két opciónk van – vagy elcsomagoltatjuk, vagy ott hagyjuk a tányéron. De mi történik a maradékkal a konyhában?

Mára már sok minden változott az éttermek hulladékkezelésével kapcsolatban – a hatósági intézkedések következtében egy sor szabálynak kell megfelelni. A rozsdamentes konyha alap lett, a mosogatás, a hűtés, a tárolás és a maradék kezelése is szigorú szabályokhoz kötött. A legjobb és leginkább környezettudatos módszer a hulladékkezelés terén a hulladék minimalizálására törekvés. Az étterem viszonylag jól tudja szabályozni egy tüzetes önvizsgálat után, hogy miből mennyi fogy, így már a beszállítás során egy környezettudatosabb, jobban átgondolt mennyiséggel számolhatunk.

A szezonális étlap is sokat segít a hulladék minimalizálásán, hiszen szűkebb a választék, ugyanakkor garantáltan friss és egészségesebb. Vannak olyan éttermek, akik megunták a beszállítóktól származó alapanyag minőségének ellenőrzését és saját gazdaságot kezdtek, így egyrészt rugalmasan tudják kezelni a szállítást, másrészt pontosan tudják, mi kerül a vendég asztalára.

etelmaradek-02

Az éttermekben keletkező hulladékok nagyobb részét mind újra lehet hasznosítani, megfelelő körültekintéssel. A papírt, PET palackokat, üveget és víztiszta fóliát a kommunális szolgáltatók ingyen elszállítják. Fontos külön gyűjteni a veszélyes hulladékokat, pl. izzókat, elemeket – ezek a kommunális hulladékba kerülve nagymértékű szennyezést okoznak. A mellékhelyiségekben ajánlatos papírtörlő helyett energiatakarékos kézszárítót felszerelni, és alapvetően fontos odafigyelni a minőségi, strapabíró berendezési tárgyak használatára, hogy egy fenntartható, sokáig használható étterem dizájnt alakítsunk ki.

A konyhára kerülő hulladékot érdemes  szelektálni. Ezzel az étterem is jobban jár, hiszen kevesebb lesz a kommunális hulladéka. Amennyiben van rá lehetőség és hely, a komposztálás jó opció lehet. Az ételhulladékot hordókba gyűjtve el lehet szállíttatni egy erre specializálódott céggel. A jól zárható, műanyag hordókba gyűjtik a maradékot, amit meghatározott időközönként elvitetnek. Az ételhulladék újra feldolgozható és biogáz alapanyag állítható elő belőle, ezért érdemes arról is meggyőződni, hogy olyan céget válasszunk, aki szakszerűen újrahasznosítja a leadott mennyiséget. A konyhai ételmaradékot a mai magyar szabályozás nem engedi, hogy újra fogyaszthassuk, hiszen ha egyszer már tálalták, felszolgálták az adott ételt, akkor az már bármivel szennyeződhetett, fertőződhetett – így azt már nem lehet forgalomba hozni, esetleg ételosztóknak továbbadni. Vagyis ami visszakerül a konyhába, az mindenképp hulladék lesz. Ami a konyhán már előkészített alapanyag, de aznap mégsem került felszolgálásra, azt a konyhafőnök még másnap felhasználhatja – de ez minden esetben a vállalkozó felelőssége.

A használt sütőolaj külön gyűjtése egy felelős konyha alapvető lépése kell, hogy legyen. Ezért a hulladékért a piacvezető Biofilter Zrt. még térítést is biztosít. A szakszerű begyűjtés és kezelés után biodízel alapanyagot készítenek belőle. A használt sütőolaj külön gyűjtésével pedig a felszíni vizeinket és a természetet is megkíméljük a szennyezéstől. Azonban a legnagyobb körültekintés mellett is folyik el használt olaj, ezért fontos kérdés egy étterem elindításánál a megfelelő zsírfogó kiválasztása, melyet a használat során rendszeresen és szakszerűen kell tisztítani, így a mosogatás folyamán nem károsítjuk a környezetet, illetve nem dugítjuk el a lefolyót sem.

Az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése központi fontosságú. A pazarlás csökkentésére több megoldási utat is kínál az alábbi videó:

Print Friendly