Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy az információgyűjtés és publicitás eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését.

2005 szeptemberében Budapesti Élelmiszerbank Egyesületként kezdte meg működését, de pár hónap múlva már országosan is terjeszkedtek. 2006 májusában a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, 8 hónapos ideiglenes tagság után teljes jogú tagja lett az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.

Az Élelmiszerbank indulása óta összesen több mint 33 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 13 milliárd (!) forintot. Az adományok közel 220 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül több mint 300 000 emberhez jutnak el.

Önkéntesek segítségével felkutatják és összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatják a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között.

Évente több ezer tonnányi adomány rászorulókhoz történő eljuttatása komoly logisztikai feladat. Az évek során kiépült az a logisztikai háttér, amely elengedhetetlen az élelmiszer-szállítmányok megfelelő fogadására, tárolására, illetve kiadására. Megfelelő kapcsolat épült ki az egyesület tevékenységét érintő államigazgatási szervekkel, így biztosítva van a jogi és élelmiszer-higiéniai kérdések megfelelő kezelése: címkézés, bevizsgáltatás, csomagolás, forgalomba hozatal, stb.

Élelmiszerbank_grafikon

Az Élelmiszerbank közvetlenül nem oszt élelmiszert magánszemélyeknek, hanem a szétosztás során együttműködik a mintegy 120, a rászorulókkal napi kapcsolatban álló karitatív partnerszervezettel illetve önkormányzattal és önkormányzati intézménnyel.

Az Élelmiszerbank munkájának motorját az önkéntesek adják. Az Egyesület működtetésének kulcsterületeit, melybe a vállalati kapcsolattartás, a projektek szervezése, a kommunikáció, az anyagi támogatások megszerzése és minden egyéb fejlesztési célú feladat tartozik, egy 20 fős önkéntes menedzsment csapat irányítja. A csapat szerencsére folyamatosan bővül is, vezetői, projektvezetői tapasztalattal rendelkező jelentkezőket folyamatosan várnak.

A napi operatív működést egy kis irodai alkalmazotti stáb is segíti, de az adminisztrációban is segítenek önkéntesek, hiszen az élelmiszerek nyomon követése a rászorulókig komoly logisztikát igényel, ez önkéntes segítők nélkül nem is működhetne megfelelően.
Önkéntes csapatok segítenek rendszeresen a raktári munkák során is, a csomagolás és dobozolás lebonyolításában évente több száz önkéntes segít. A karácsony előtti nagy gyűjtés a leginkább összetett feladat, ahol másfél napon át egyszerre több ezer lelkes önkéntes segít abban, hogy minél több adományt tudjanak kiosztani az ünnepek előtt.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Iroda, raktár:
1172 Budapest, Lokátor u. 3.
Tel/fax.: 06(1)261-3991
E-mail:elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu
www.elelmiszerbank.hu

Print Friendly