Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős kampány az Ökológiai Evolúció (ÖKOLÚCIÓ) Alapítvány kezdeményezése. A csapat célja az étkezéssel kapcsolatos felelős döntések ösztönzése – legyen az otthon vagy vendéglőben.

A központi gondolat, hogy egyszerű döntésekkel mindannyian könnyen tehetünk a környezetünkért. Azzal, hogy rátesszük a fedőt a forralandó vízre, takarékosan használjuk a vizet és balkonládákból szedjük a friss fűszernövényeket – máris zöldülünk. Fontos, hogy olyan éttermet válasszunk, akik hasonlóan tudatosak.

A Felelős Gasztrohős Hálózat a hazai környezettudatos és társadalmilag felelős éttermeket gyűjti össze. A Hálózatba bekerülni csak úgy lehet, ha megfelelsz a Felelős Gasztrohős irányelveinek, és működéseddel támogatod nap mint nap a jó gyakorlatokat és meg is osztod a tapasztalatokat, tippeket a többi étteremmel és a vendégeiddel is.

A Felelős Gasztrohős egyik fő projektje a Fogj kezet a termelővel! – egy fényképes riportsorozat a Fehérvári úti piacon áruló kistermelőkkel. A cél, hogy a magyar kistermelőktől vásároljunk, ne pedig az áruházakban. Frissebb, szebb árut kapunk, ráadásul környezettudatosabban is cselekszünk. A sorozatban megismerhetjük a gazdák hétköznapi életét – közel hozva az eladót a vásárlóhoz. A Gasztrohős bemutatja a riportok álta, hogy bizony a termelői világ nem egyszerű, és sok törődést, szakértelmet igényel egy-egy végül a tányérunkra kerülő paradicsom vagy brokkoli. Fontos, hogy szezonális élelmiszereket vásároljunk – ezek mindig frissek és nem mesterségesen előállítottak vagy import termékek. A gazdákkal készült interjúkért és fotókért, illetve a Felelős Gasztrohőssel kapcsolatos egyéb információért keresd őket itt:   www.gasztrohos.blog.hu és a www.gasztrohos.hu.

 

Forrás: Felelős Gasztrohős 

Print Friendly