Hulladékból nedű

Hulladékból nedű – A Villányi Pálinka példája

Fenntartható fogyasztás fontossága 

Fontos olyan alapvető igényeket kielégítő, az életminőséget javító termékek és szolgáltatások igénybevétele, amelyek teljes életútjuk során minimalizálják a természeti erőforrások, mérgező anyagok használatát és a hulladékok és szennyezőanyagok kibocsátását, hogy ne veszélyeztessük a jövő nemzedékek szükségleteinek kielégítését.

  • A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket!
  • Az élelmiszerek rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak.
  • Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat, keresd a visszaváltható, ill. újrahasznosított csomagolást!
  • Vásárolj olyan terméket, aminek környezetvédelmi hozzáadott értéke is van!

 

Egy jó hazai példa: a Villányi Pálinka főzde

A Magyarbólyban található üzem, arra tette fel az alaptevékenységét, hogy a környéken, a bortermelésből származó hulladékokat, vagyis a szőlőtörkölyt és a borseprőt feldolgozza. Ebből jönnek létre kiváló minőségű törköly-, szőlő- és borseprő pálinkáik és párlataik, melyek a jellegzetes Villányi borvidék ízeit adják vissza.

A helyi termelők segítése és a folyamatos foglalkoztatás érdekében, a környékbeli gyümölcsök felvásárlásával tovább bővítették pálinka kínálatukat.

Üzemük megtervezésénél nagy gondot fordítottak az energia- felhasználás optimalizálására és a környezetvédelemre. A gyártás során keletkező melléktermékeket 100%-ban feldolgozzák. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett speciális alkoholmotorban a mások számára értéktelen, nagy mennyiségben rendelkezésre álló elő- és utópárlatot elégetnék, és elektromos áramot állítanának elő belőle (amint a jövedéki engedélyeztetés lezárul).

A lepárlás után visszamaradó cefremoslékot felhasználása pedig biogáz-fermentorukban történik, ahol jó minőségű biogázt nyernek belőle. Ezek az energiahordozók üzemükben újra felhasználásra kerülnek. A biogáz előállítása után maradó anyagot komposzttelepükre szállítják és komposztálják. Terveik szerint a következő években üvegházakat építenek, amiket majd az áramfejlesztő motor által termelt, valamint az üzemi működés közben keletkező magas hőmérsékletű hűtővízzel rendelkezésünkre álló hőenergiával fűtenek.

Pálinkáik csomagolásánál külön figyelmet fordítanak arra, hogy újrahasznosítható anyagokat használjanak. Üveg és papír csomagolóanyagaikat visszagyűjtik és újra felhasználják.

Tiéd a döntés, hogy a vásárlásoddal, milyen termékeket és vállalatokat támogatsz!

További információ, forrás:

Kötháló

Villányi Pálinka

 

Print Friendly