Zölden gondolkodni életszemlélet – törődni a környezettel és a jövőnkkel. A zöld tető szintén egy környezettudatos lépés, mely nem csak jól néz ki és növeli az épület értékét – csökkenti a zajokat, beállítja a hőmérsékletet télen és nyáron, és meggátolja a hőhíd által kialakuló penészedést a plafonon. Nem egy új ötlet – az északi házakban is ezt használták. Már persze Izlandon az egyik fő turista látványosság lett a gejzírek mellett.

zoldtetok

A zöld tető egyre inkább terjed – nem olyan trendi, mint a zöld fal, de a környezettudatos építkezés és várostervezés egyik fontos alapja. Általában új, öko-házaknál szoktak zöld tetőt építeni, de a legtöbb tetőn kivitelezhető a megoldás. Különböző épületekre rakhatunk zöld borítást – lehet ez lakóház, garázs, kukatároló vagy akár a kültéri szauna is. A legegyszerűbb, ha lapos-tetős az épület, ekkor két variáció közül választhatunk. Az első az extenzív zöldtető, mely kevés gondozást igényel – a növények elvannak maguk a tetőn. A másik az intenzív zöldtető – mely úgy néz ki, mint egy hagyományos kert – ha szeretnénk, akkor szökőkutat, nagy virágokat, fákat is telepíthetünk. Az intenzív kert gyakorlatilag olyan törődést igényel, mint egy rendes kert – gondozni kell, automata öntözőrendszert kell kiépíteni hozzá.

Mindkét esetben fontos, hogy szakértőkre bízzuk a tervezést és a kivitelezést. A gyökérálló, jó technológiájú szigetelés fontos a beázás és a zöldtető működése szempontjából is. Ezen túl fontos a talaj kiválasztása, annak vastagsága és minősége, illetve a növények milyensége, szimbiózisa.

zöld-teto-site

Azon túl, hogy trendi a zöld felület több előnnyel is jár a zöldtető. Mint nagyanyáink régi vályogházai – télen fűt, nyáron pedig hűt. A növények hőszigetelő tulajdonságuknak köszönhetően átlagosan 27%-kal csökken a fűtésszámla, 6-7°C  lesz az érezhető különbség egy átlagos szigetelésű házhoz képest. A lehulló csapadék háromnegyedét felszívnak a növények – így a párolgás hatására a tető hűti a környezetet nyáron. Az intelligens légkondi. Nyáron árnyékolja a tetőt, télen pedig sálként szigeteli.

A zöld tetővel csökken a hő különbség a téli és nyári vonatkozásban – így duplájára nő a tető élettartalma. Ami még szuperjó a zöldtetőben, hogy a lapos tetős megoldással függőkertet hozunk létre, ezzel kertes ház esetében akár meg is duplázhatjuk a kert méretét, ha pedig nincs kertünk – csinálhatunk magunknak.

Zölden gondolkodni, felelősen élni nem csak egy trend – a praktikus és élhető jövő megteremtése. Igaz a zöldtető 20 év alatt hozza be az árát – ellenben növeli az ingatlan értékét és használata nap mint nap csökkenti a káros anyag fogyasztásunkat.

 

Forrás: Green Roof Outfitters

Print Friendly