A zöld szemlélet kialakulásához már kis korban környezettudatosan érdemes gondolkodni. Játszva is megmutathatjuk a kicsiknek, miért is fontos az energiatakarékos háztartás és a hulladékgazdálkodás – akár a játszótéren is.

Hogyan neveljük a gyerekeket a környezettudatos életmódra, a zöld szemléletre? Lehet régi típusú módszerekkel – ahogy régen az iskolában tanították környezetismeret órán. Ásítozol közben és nem ragad meg semmi a fejedben – mert egy lexikont akartak nevelni belőlünk, nem pedig zölden gondolkodó, felelős felnőttet. Lehet máshogy is – az Öko Park a Citadellán tipikusan az új, zöld szemléletű ismeretátadás terepe. Egy izgalmas tér, ahol a Cerka-firka színes játszóterén fajátékokon játszhatnak a kicsik. Közben pedig játékosan, szaladgálva bejárhatnak egy öko tanösvényt, ahol játszva tanulhatnak a hétköznapi környezetvédelemről, az emberek által termelt hulladék veszélyeiről, a szelektív gyűjtésről és az újrahasznosításról is. Lépésről lépésre színes ábrák, képek és forgatható játékok segítségével barangolhatják be a komposztálás és a tudatos vásárlás lépcsőfokait.

jatszoter_citadella

A komposztálás is lehet csodálatos dolog. Hiszen amikor kicsik vagyunk minden csodálatos – gesztenyékből egész városokat tudtunk építeni. Miért ne lehetne a komposztálás is egy családi kaland. A Citadellán elsajátíthatjuk az alapokat – miért és hogyan komposztáljunk, hol és miben?  Tippet is kaphatunk, hogyan csináljunk otthonra komposztáló kast, amibe fűszernövényeket ültethetünk.

Hulladék vagy szemét? Két külön fogalom. A hulladékot körforgásban tartva még lehet belőle másodlagos nyersanyag. A szemét azonban kikerül a gazdasági körforgásból, mert nem használjuk tovább.

hasznos_hulladek_ut

Öko piac – Fontos, hogy megtanítsuk az új generációnak – nem mellékesen magunknak is, hogy ha tehetjük, járjunk helyi piacra, vásároljunk őstermelőktől. Nem csak időt és energiát, pénzt is spórolunk hosszú távon – nem mellékesen pedig a helyi termelőtől vásárolt árun nincs olyan vegyszer és konzerváló anyag, ami például a külföldről behozott áruk többségén van. A természetes anyagból készített játék és ruha is éppoly izgalmas lehet, minden tálalás és értékrend kérdése.  Érdemes megismerkedni az idényzöldségek és gyümölcsök táblázatával is – az évszaknak megfelelő termények jóval egészségesebbek és gazdaságosabbak.

Öko csibe kalandjait a Gellérthegyi Hasznos Hulladék úton lehet bejárni. Az interaktív játékok és oktatótáblák gondoskodnak arról, hogy a tanösvény inkább kalandtúra legyen a családnak – ne pedig egy nyolcvanas évek béli oktatófilm.

Print Friendly