Skanzen télen-nyáron: újragondolták, leporolták, izgalmas és trendi a Szentendrei Skanzen. A kicsik és nagyok mindig is kíváncsiak voltak a hagyományokra és a praktikus megoldásokra, csak volt idő, amikor olyan unalmasan próbáltuk tálalni nekik, hogy inkább elaludtak mint élvezték. Válts zöldre! – ez a Skanzen új jelmondata. Hagyományos tudást adnak át a fenntartható életmódért és jövőért.

Az öko programsorozat egész évben nyitva tart – rendszeres programokkal és kalandokkal várják a vendégeket. A jól bevált, évszázadokon keresztül tesztelt hagyományos tudást a mai korra átültetve ad környezetbarát tippeket a szentendrei Skanzen a múzeum és a honlap látogatói számára. Az élet valamennyi területére lehet alkalmazni az újrahasznosított öko tudást!

 

Öko programok:

 

Nagyanyáink után szabadon

A Falusi mosoda segít megismerni az allergiamentes ruhatisztítás környezetbarát módszerét. A falusi mosoda öko program bemutatja a mosás hagyományait. Nem kell egy kiló mosóport, csak egy kis praktika nagyanyáinktól.

A jól megtervezett Biokert a hagyományos kertekkel ellenben változatos élővilágával közelebb van a természethez, felhasználja az élővilág egyensúlyát biztosító természeti törvényeket és teljesen káros anyag mentes. De miként is hozzunk létre biokertet? Itt megtudod.

Nagyanyáink konyhatitkai: befőzés, tartósítás házilag. Nem is olyan nehéz, ha ismerünk néhány igazán jól bevált régi trükköt.

Boszorkánykonyha: Mindannyiunk emlékezetében élénken él a kép, amikor betegen fekszünk az ágyban és nagymamánk, édesanyánk gyógynövényes teája, kamillás gőzölése, „főzetes” borogatása, gyógyító fürdőjére minden gyógyszernél kellemesebb és jobban is hat.

oko-skanzen

 

Újrahasznosítás újragondolva

Recycling: mi és miért kerül kukába? Meg lehetne változtatni a kidobott tárgyak életútját? Újrahasznosítási trükkökkel a bőr, műanyag, fa újra életre kelthető.

Re-design: Stílusosan megmutatni, hogy kik vagyunk. Hát beszéljen a ruhánk helyettünk! A skanzen re-design helyszínén a régi anyagokat és technikákat újra gondolták. Mert az egyéniség kifejezése fontos.

Re-textil: Telis tele van a szekrény, a gardrób, a padlás, a dobozok a lakásban az „ősöktől” és a rokonoktól örökölt régi darabokkal, amelyeket mindig azért őriz az ember, mert van bennük valami egyediség, mert egyszer még biztos újra hordható lesz. De hogyan?

Újrahasznosított enteriőr: A régi bútorok átalakításával, újragondolásával egyedi, trendi bútorokkal varázsolhatjuk különlegessé a mai lakásokat is.

recycle

 

Játszva tanulni

Keresd a víz forrását!: Fedezd fel a Skanzent a víz mentén! A Múzeum területét felölelő kúthálózat nemcsak a hagyományos vízgazdálkodást mutatja be, hanem napi tippeket is ad.

Vízenergia: Tudtad, hogy Magyarországon a 20. század elejéig a vízenergia-felhasználás volt az egyik legfontosabb energiatermelési mód? Tudtad, hogy egy csöpögő csappal akár 120 liter édesvizet is elpazarolhatunk, vagy hogy bár a Föld 70%-át víz borítja, mégis ennek csupán 0,08%-a alkalmas emberi fogyasztásra? Érdemes hát megismernünk vizünket, hogyan gazdálkodjunk vele, mit is jelent pazarlása.

Öko játszóház: Játék családoknak, pároknak, baráti társaságoknak, iskolai csoportoknak a fenntartható életmód jegyében. Az öko játszóházban találhatunk hulladék labirintust, újrahasznosított kalandpályát, szemétből készült ékszereket is. A nagy közös vállalkozásra vágyók a Családi gazdálkodás társasjáték keretében saját gazdaságot hozhatnak létre.

oko-skanzen

Forrás: Öko Skanzen

Print Friendly