Egyre több az olyan szálló vendég, aki szeretné utazás közben is tartani magát zöld értékrendjéhez. Fontos szempont ilyen esetben a karbon lábnyom csökkentése illetve a helyi közösségek támogatása. Ez a tudatos filozófia egyre növeli az igényt az öko hotel választására.

Hogyan válasszunk öko hotelt? A magukat környezettudatosnak valló hotelek száma egyre nő hazánkban és a nagyvilágban egyaránt – ez a növekedés azonban nincs egyenes arányban az új hotelek számával. Számos szálláshely nem cselekszik felelősen, csupán a marketing felszínén hangsúlyozzák a zöld szemléletet. Magyarországon a 2015-2016-os zöld szálloda pályázatra 37 hotel jelentkezett be – az egyre növő zöld igénnyel kénytelenek tartani a hotelesek is az iramot. Honnan tudjuk biztosan, hogy amit zöldnek hiszünk, valóban az is?

zold-hotelek

A fenntarthatóság három összetevője: környezeti, társadalmi és gazdasági

  • Általánosságban úgy gondoljuk, hogy a hotel már felelősen gondolkodik, ha nem mossa ki minden nap a törülközőnket és az ágyneműt. Vagy ha energiatakarékos megoldásokat használ, esetleg újrahasznosított termékei is vannak. Ez valóban fontos szempont, de csak egyike a fenntarthatóság három alappillérének.
  • A hotelnek a társadalmi fenntarthatóság terén is aktívnak kell lennie – vagyis támogassa a helyi közösséget és fektessen be helyben. Ez megnyilvánul abban, hogy jó béreket fizet, munkalehetőséget biztosít, illetve egyéb módszerekkel biztosítja azt, hogy javítsa a helyi életszínvonalat illetve a zöld szemlélet terjesztését.
  • A gazdasági fenntarthatóság célja, hogy a helyi termelőket és gazdaságokat támogassa. Ezzel a hotel pluszban maga is csökkenti a karbon lábnyomát. Partnerei olyan cégek, akik hasonló értékeket képviselnek – mind az élelmiszer, az építőanyag és a szolgáltatások terén is.

 

Zöld hotelek zöld értékkel: hogyan találhatjuk meg őket? 

A felelős hoteleknél ki van téve az érvényes öko tanúsítvány. Azonban egy-egy öko tanúsítvány között is nagy különbség lehet – van olyan, ami igen egyszerűen megvásárolható és van, amelyiket szigorú szabályok betartásával lehet csak kiérdemelni.  A külföldi Global Sustainable Tourism Council (GSTC) által kiadott tanúsítvány a legelterjedtebb a valóban zöld hotelek körében. Általában a minősítést elnyerő hoteleket kétévente felülvizsgálják. Hazánkban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 1993-ban indította el a “zöld szálloda” projektet a környezet védelme érdekében. A programcsomagban helyet kap az energia-és víz takarékosság, a hulladék kezelése, csökkentése és újrahasznosítása, illetve a vendégek kellő tájékoztatása. A sikeres pályázók itthon is két évre nyerik el a “Zöld szálloda” embléma viselésének jogát.

Zöld jelek: szelektív hulladékgyűjtés a vendégeknek és a személyzetnek egyaránt, használt sütőolaj elszállítás, ételhulladék felelős elszállítása, falra szerelt utántöltős tusfürdő/sampon, öko csaptelepek, öko takarító- és mosószerek, ingyenes kerékpárhasználat

hotel-kornyezet

  • Amennyiben fontos, hogy zöld szálláshelyed legyen, kezdheted a keresést zöld oldalakon: Green Hotel WorldBookDifferent, BookGreener. Ők olyan szállodákkal vannak csak kapcsolatban, akik garantáltan zöldek.
  • Az itthon is népszerű Tripadvisor elindította GreenLeaders oldalát, melyet számos támadás ért azóta a zöld értékek alaposabb vizsgálata érdekében. Amennyiben biztosra akarsz menni, az úti célod begépelése után írd be közvetlenül a green hotel szóösszetételt is a keresőbe.
  • Nem minden hotel engedheti meg magának a zöld minősítés költséges procedúráját – főként a kicsi panziók vagy családi hotelek. Ebben az esetben írhatsz nekik és megkérdezheted a legfontosabb kérdéseket.

Amennyiben megtaláltad a zöld hotelt, utazásod után mindenképp oszd másokkal is. Véleményezd a szálláshelyeidet online, akár a hotel honlapján, akár más utazós oldalakon. Így reális képet kaphatunk a zöld hotel helyzetről.

Print Friendly