Számos próbálkozás irányult már a beszennyezett óceánok megtisztítására, bizarrabbnál bizarrabb ötletek születtek már. Lehet, hogy most megszületett a tökéletes megoldás. Szeretjük a futurisztikus, modern megoldásokat – de csak abban az esetben, ha a megoldás maga nem károsabb, mint maga a probléma. Amikor megláttuk ezt a űrhajóra emlékeztető prototípust, egyből a rajongói lettünk.

Boyan Slat, egy 19 éves átlagos holland iskolásfiú, leszámítva azt, hogy eszébe jutott egy zseniális ötlet. Egy az óceán vízén úszó víztisztító óriást hozott létre, mely összeszedi a vízfelszín sodródó rengeteg műanyag szemetet. A rendszer egyáltalán nem zavarja a hajózást, így nem kell tüntetnie vagy aggodalmaskodnia egy szervezetnek sem. Az elképzelés megalkotásával kb 20 billió tonna műanyag szeméttől szabadíthatnánk meg az óceánokat. Eközben pedig egyáltalán nem károsítanánk a természetet.

ocean-tisztito-01

Az óceánok tele vannak lebegő műanyag szigetekkel, melyet sajnos csak magunknak köszönhetünk. Az úszó szemét több millió vízi élőlényt pusztított már el, miközben a szemét természetellenes folyamatokat indított be, többek között káros alga képződést. A holland fiú módszere nem csak tisztít – a begyűjtött műanyag újrahasznosításával akár 500 millió dolláros bevételt is lehetne generálni. A berendezés tengerfenéken való rögzítésével energiát is lehetne termelni a víz rendszerben való áramoltatásával.

A fiatal tehetség a Delf Egyetemen tanulva jött rá a lehetséges víztisztító megoldásra, és már meg is alapította a The Ocean Cleanup Foundation-t, hogy a találmányára adományokat gyűjthessen.

ocean-tisztito-02 ocean-tisztito-03

Forrás: 1milliowomen.com

Print Friendly