Földünk népei robbanásszerű ütemben választják a városi letelepedést, az urbanizáció által kecsegtetett életformát. Egyre több időt töltünk épített környezetben, falak között, míg kapcsolatunk a természettel egyre sekélyesebbé válik és ez több veszélyt rejt, mint azt elsőre gondolnánk.

elo_fal

Szerencsére mi, városlakók is ösztönösen érezzük, hogy a növényekkel való kapcsolatra szükségünk van, mert nyugtató-frissítő hatással vannak a testünkre és a lelkünkre. Ezért telnek meg a parkok rögtön, amint egy kicsit is előbújik a nap és ezért vágyunk a természetbe egy kellemes sétára, vagy hosszabb túrára, amint időnk engedi. Saját tapasztalatainkon túl kutatási eredmények sora bizonyítja, hogy a növényekkel való foglalatosság nagymértékben javítja a mentális és a fizikai közérzetet.

Ezért mindazok, akik természetes megoldást keresnek egészségi állapotuk javítására, a beltéri növényinstallációk alkalmazásával megerősíthetik a hitet a természet intelligenciájában!

A Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetsége ZÉOSZ közhasznú civil szervezet 1999 júniusában nyolcvan alapító taggal jött létre. Küldetése, hogy Magyarországon minél több épület tetejét, illetve homlokzatát fedje növénytakaró. A szakembereket és cégeket tömörítő szervezet feladata az érdekérvényesítés, a szakmai segítségnyújtás és az érdeklődők, valamint a sajtó informálásán keresztül a zöldtetők és zöldfalak népszerűsítése. 

Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha a természetet beengedjük az épületeinkbe!

Ha rendszerben próbálunk gondolkodni, elsőként a ’Beteg Épület Szindrómát’érdemes megvizsgálnunk, mellyel több tudományterület is foglalkozik.

Képzeljük el magunkat a magasból:
városainkat körbeveszi a szmog (Levegőtisztaság), burkolt felületek mindenhol (Építészet, Tájépítészet), hőszigetek jelenléte (Meteorológia), s a természettől való elidegenedés (Urbanizáció) jellemez minket.

Életünk nagy részét zárt épületekben töltjük, ahol kevés a napfény, áporodott levegőt szívunk, aminek eredményeképp idővel a tér szűkké válik, a hangulatunk pedig nyomottá.
Hosszabb távon pedig komolyabb egészségügyi kockázatok is kialakulhatnak a kemikáliáknak köszönhetően (Közegészségügy).
Amint a fentiekből is láthatjuk, széles spektrumú tünetegyüttesről van szó.

GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK

Sokan nem értik miért fáj a fejük, köhögnek, száraz a bőrük, fáradékonyak, dekoncentráltak vagy közönyösek. A káros anyagok – elsősorban a kőolajszármazékok, a vegyipari termékek, de ide tartozik a szálló por is – súlyos hatással vannak egészségünkre.

A légkondicionáló berendezés ideális táptalaja gombáknak, baktériumoknak, a mikrobiális életnek. A hálózat biztosítja azt a mikroklímát, ahonnan elszaporodva súlyos mérgezések is előfordulnak. Legismertebb talán a Legionárus betegség, ami a klímaberendezés vizében túlélve fertőz.
A levegő szárító hatása szintén régóta közismert, gyakori tünete a száraz torok, az ekcéma, a folyó orr.

Ezeknek a betegségeknek és hangulatingadozásoknak nagy része kiküszöbölhető lenne egy beltéri vertikális zöldfallal.
A beltéri függőleges növényzet ugyanis olyan cirkulációt indít be a helyiség levegőjében, ami csökkenti e betegségek kialakulását. A levegő páratartalma folyamatos mozgásban van, ezáltal frissít, szűr, enyhíti az allergia lefolyását. A komfortérzetünk jelentősen javul, testünk és lelkünk is jól érzi magát.

Azon közösségi terekben, ahol egybefüggő növényzet van, csökken a fáradtság érzése, munkakörülményeikkel elégedettebbek az ott dolgozók.

Nő a koncentráció-készségük és csökken a stressz szintjük, ami a szakmai sikerek egyik forrása. Növénnyel borított sarokban még beszélgetőtársakra is könnyebben lelnek a kollégák, így a munkahelyi közösségek kialakításában is szerepet játszik.
Nemcsak a munkahelyen, de az iskolában is ismert a szobanövények hatása, ami a diákok teljesítményében érhető tetten.
Kórházi körülmények között is hatékonyak, különösen a rehabilitáció során, ahol a gyógyulás sebességét gyorsítják.

Végül, de nem utolsósorban az energiahatékonysági beruházásoknál is egyre inkább előtérbe kerül a vertikális növényfal, hisz az épületek hőgazdálkodását optimális szinten tartja (a napsugarak energiáját elnyeli, a benti hőmérsékletet pedig szigetelésként stabilizálja), jelentős épületüzemeltetési (hűtés-fűtés) költségeket takarítva meg ezzel.
A növények zajcsökkentő hatása leginkább forgalmas utak mellől ismert, ennek előnye zárt térben is élvezhető.
Épp ezért javasolt épületeink tervezésénél, kialakításánál visszatérni a természetes fényhez, szellőztetéshez, és biztosítani a beltéri növényzet jótékony hatásainak érvényesülését.

ÖSSZEFOGLALVA A BELTÉRI VERTIKÁLIS NÖVÉNYFAL ELŐNYEI A KÖVETKEZŐK:

–       energiát takarít meg
–       tiszta, oxigéndús levegőt teremt, míg a káros anyagokat megköti
–       javítja a kreativitást, koncentráció-készséget
–       zajcsökkentő
–       csökkenti az allergia, bőr- és más betegségek tüneteit
–       boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi az embert

FALÉPÍTÉS HABARCS NÉLKÜL

A vertikális növényfalak építéséhez elengedhetetlen a professzionális növényismeret, a műszaki háttértudás, hisz jól működő rendszerek kiépítése a kívánatos. Állandó termékfejlesztés szükséges a már kiforrott technológiák mellé, hogy a növények széles skálája álljon rendelkezésre, hiszen a cél az, hogy hosszú életű, folyamatos növésű növényzetet hozzunk létre.

A növényfal mind méretét, mind formáját tekintve sokféleképpen kialakítható, egyedül a kívánt hatás és a fal mérete szabhat ennek határt. Bár sokféle technológia létezik, abban megegyeznek, hogy mind egy könnyűszerkezetes vázból indul ki, ami a falfelülethez rögzíthető. Erre épül rá a növényeket tartó és tápláló ültetőközeg (geotextília, perlit, stb.), amely biztosítja számukra a zavartalan anyagcsere-folyamatokat.
Az öntözés az esetek nagy részében automata rendszerről működtethető, biztosítva egyúttal a tápanyag-utánpótlást is.
Amennyiben nem éri elegendő napfény a növényfalat, mesterséges világítással – például napfény azonos LED lámpákkal – pótolni kell a fénymennyiséget.

Ma már arra is van lehetőség, hogy szenzorok segítségével távolról figyeljük a növények jóllétét, azaz, hogy megfelelő-e számukra a hőmérséklet, a páratartalom és a nedvességtartalom!

A Cubilog fejlesztését a Gourmet Garden alkalmazza sikerrel.

A Cubilog fejlesztését a Gourmet Garden alkalmazza sikerrel.

Ahogy láthattuk, a növényfalak több tudományterülettel kapcsolatban álló, jól integrálható rendszerek, melyeknek jótékony hatása vitathatatlan.
Mindannyiunknak vannak bevett szokásaink, amiket megteszünk az egészségünkért: egyesek az étkezésükre figyelnek, míg mások sportolnak. Azonban a kiegyensúlyozott élethez mindannyiunknak szükségünk van még valamire:
a növényekre.

Forrás: Recity Magazin

Print Friendly