A minden évben megrendelésre kerülő agrár csúcstalálkozó – a berlini Zöld Hét január 16-án ismét megnyitotta kapuit, ahol hetvenkét ország mezőgazdasági minisztere tanácskozik a világ trendjeiről és együtt próbálnak kijelölni egy zöldebb, fenntartható irányt.

Hazánkat tizenkét tagú küldöttség képviseli, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel az élen. Magyarország agrárminisztere a hétvégi felszólalásában kezdeményezte, hogy az EU együttes összefogásával az összes tagállamában utasítsák el a génmanipulált árukat. Ha sikerül együtt elutasítani a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását, akkor az egész Európai Unió GMO- mentes övezet lehetne.

Fontos, hogy a GMO mentességet alkalmazó EU-s országok fogjanak össze – hogy egészséges környezetben, egészséges élelmiszereket ehessünk. Fazekas Sándor elmondta – meggyőződése, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni”. Az összefogás azért is fontos, mert képviselni kell “az emberek érdekeit”, hiszen “közös felelősségünk, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalra”. Jelenleg az EU 28 tagállama közül 13-ban tiltják a GMO-k alkalmazását.

A Grüne Woche- Zöld Hét nem csak egy konferencia és fórum, a zöld szemléletet nagy kiállítótéren mutatják be. A világról megannyi ország képviselteti magát – a magyar standon több száz prémium terméket mutatunk be, hungarikumokat és magyar specialitásokat, még lángosozónk és gulyás csárdánk is lesz.

green-week-berlin

 

Forrás: IGW Berlin, ma.hu

 

Print Friendly