Vásárolni vagy nem vásárolni – ez itt a kérdés! Itt az idő, hogy tudatosak legyünk a vásárlás terén is, a Ne vásárolj semmit! Nap ezért jött létre. Mi csatlakozunk az akcióhoz. Te kibírod, hogy ne vásárolj ma semmit?

A vásárlás sokszor már mánia. Főleg karácsony előtt. A Ne vásárolj semmit! Nap minden november utolsó péntekére esik, még a karácsonyi vásárlás láz elé. Az ünnepeket közeledtével érdemes átgondolni, hogy vajon mire és mennyit költsünk. Valóban szükségünk van nekünk és szeretteinknek arra, amit venni fogunk, vagy csak pótcselekszünk és hagyjuk, hogy a kereskedők manipuláljanak minket?

polyp-cartoon-2_hu

A Ne vásárolj semmit! Nap lényege, hogy vond ki magad és ismerőseidet tudatosan a vásárlás mókuskerekéből és egy napra élvezd a valódi életet. Legyél azokkal, akiket szeretsz és csináld azt, amit szeretsz – amit valóban boldoggá tesz. A játékszabály egyszerű – 24 órárára megvonod magadtól a vásárlás függőségét és megmutatod magadnak is, hogy ki lehet bírni egy nap költés nélkül.

Minden, amit megveszünk, hatással van a környezetre, a fogyasztás környezeti és etikai következményeire hívja fel a figyelmet a Ne vásárolj semmit! Nap. A fejlett országok a világ népességének csupán 20%-át teszik ki, mégis a Föld természeti erőforrásainak 80%-át fogyasztják, ezzel beláthatatlan károkat okozva a környezetben, valamint a vagyon egyenlőtlen eloszlásában.

Mint fogyasztók, felelősek vagyunk azért, hogy megnézzük, mit vásárolunk és megnézzük azt is, hogy kitől. Kezd központi kérdés lenni végre az újrahasznosítás – egyre több gyártó törekszik arra, hogy a zölddé válás útjára lépjen – mellyen a nagy piaci versenyben valami pluszt tud adni az egyre tudatosabbá váló vásárlóknak.

A tudatos vásárlás azonban nem csak a termék kiválasztásáról szól. Nagyban központi kérdés az is, hogy mi is kell valójában a bevásárlókocsiba. Fontos, hogy az akció nem egy karácsony vagy ünnep ellenes akció – a tudatosság fokozása a cél. A helyi termelőtől való vásárlás növelése. Ha a helyi termelőtől vagy kereskedőtől vásárolunk, azzal az etikus vásárlást növeljük, hiszen a helyi gazdaságot segítik. Míg a nagy boltokról ez tized annyira mondható csak el.

Te is működj együtt, azzal hogy nem működsz együtt a fogyasztás meggondolatlan növelésében.

Print Friendly