Ne várd a májust, ha a napelemről van szó

A jól megépített rendszer télen is termeli az energiát

Ha elég fejlett lenne a technológia, és a Földre érkező napsugarakat teljes egészében fel tudnánk használni, akkor egy órányi napsütésből a Föld egy évi áramellátását biztosíthatnánk. Ettől még messze vagyunk, de már egyre több helyen „gyűjtik” a napenergiát. És bár mind több házon látni napelemet, mégis azt mondják a szakemberek, hogy sok még a tévhit. Az egyik ilyen az, hogy télen semmi hasznát nem vesszük a sok pénzért kiépített rendszernek, hiszen az csak jó időben termel áramot.

A napelemekben általában szilícium lemezek találhatók, amelyek a rájuk eső fényt energiává alakítják. Éppen ezért tiszta időben, derékszögben érkező sugárzás esetén dolgoznak a legjobb hatásfokkal, de még felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt produkálnak. Tehát a termelés télen sem áll le, hiszen akkor is süt a nap, csak hosszabbak az éjszakák, és kevesebb a napsütéses órák száma. De a téli kisebb teljesítményt ki lehet egészíteni a nyáron betáplált áramtöbblettel.

Tévhit hogy a napelem télen nem működik – a termelés a hidegben sem áll le

A jól kiépített napelemes rendszerek és a megfelelően kiválasztott inverter harmóniában dolgozik együtt. Az inverter alakítja át a panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá, az elektromos berendezések ugyanis ezzel működnek. A váltóáram egy részét azonnal elhasználják, a felesleget pedig vagy akkumlátorban raktározzák el, vagy betáplálják az elektromos hálózatba, amit kifizet a szolgáltató, vagy egy későbbi időpontban „le lehet fogyasztani”. Ezt a folyamatot az inverter segítségével lehet nyomon követni. Nyáron egyébként a napelemek alaposan felmelegednek, ami miatt csökken a hatásfokuk. Már csak ezért is nyugodtan kijelenthetjük, hogy télen is kiválóan dolgozik a rendszerünk, hiszen ilyenkor a hatásfok akár 15%-kal is jobb lehet az alacsony hőmérséklet miatt. A hatásfok különbségek miatt tehát nem kell aggódni, hiszen a téli hónapokban maximális hatékonysággal fogják be a panelek a gyengébb sugarakat.

A napelemek télen sem igényelnek extra karbantartást, de néha érdemes letakarítani róluk a havat

A napelem rendszer nem igényel különösebb karbantartást télen sem. Nagyobb havazás esetén a tető dőlésszöge miatt hamar lecsúszik a ráesett hó, így nem akadályozza tovább az áramtermelést. Ha valaki mégis takarítani szeretne, akkor egy seprűvel letolhatja a panelekről a havat, feltéve persze, hogy azok elérhető közelségben vannak. Fontos azonban, hogy ezek a jó tulajdonságok csak egy szakszerűen megtervezett és elkészített napelemes rendszertől várhatók el, éppen ezért szakemberre kell bízni a dolgot, aki majd figyelembe veszi a munka során a nyári többlettermelést és a téli többletfogyasztást, illetve kiszámítja a szükséges méretet, és megkeresi a legjobb helyet és irányt a napelemek számára.

Képek forrása: Desmog.ca, Energy.gov

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.