Egyszerű, tartós és 100% -ban újrahasznosított műanyagból épülhetnek az utak a jövőben. Rotterdamban nemsokára indul az a zöld projekt, ami már a mi fantáziánkat is régóta piszkálta – valamire le kellene cserélni az aszfaltot, mely a terhelést és a hőmérséklet ingadozását sem bírja túl jól. A kátyúkat csak foltozzák, az alapanyag nem környezetbarát, az illesztéseket és az aknafedeleket pedig nehezen tudják szintbe hozni. Erre kínálhat megoldást a holland VolkerWessel építőipari cég, mely Rotterdam egészét műanyag útburkolatúra tervezi. A cég koncepciója a PlasticRoad, ez a fenntartható és praktikus megoldás a várost világelsővé tenné az útépítés forradalmasítása tekintetében.

plasticroad

Többek között a 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülő utakban látja a cég a jövőbeli fenntartható városok koncepcióját. A tervezett műanyag utak akár háromszor tartósabbak lehetnek, mint elavult aszfalt társaik, így kevesebb karbantartást igényel. Csökkennének az útmunkálatok miatt kialakuló dugók és a városvezetés költségei is. A műanyag út -40°C és + 80°C közötti hőmérséklet ingadozást képes eltűrni, emellett pedig egy élvezhetőbb, simább felület biztosítana az autósok számára, nem utolsó sorban pedig halkabb is lenne ez a megoldás.

Az új megoldás költséghatékony és biztosítja a gyors építést. Fontos előnye pedig, hogy az újonnan épülő utak alatt lenne egy üres tér, ahol a vezetékek és csövek biztonságosan futhatnak.

Remélhetőleg a forradalmi ötlet elterjed, és egy sor modern újítás követheti, mint például a napelem-kazettás útburkolat, mely vezeték nélkül tölthetné az elektromos autókat.

 

 

Forrás: alphr.com

Print Friendly