Megújuló energiaforrások – a fenntartható fejlődés alapelve

A fenntartható fejlődés alapelve – Megújuló energiaforrások

 

Manapság gyakorta hallani a megújuló energiaforrások kifejezést, ám sokszor nem tudjuk, pontosan mit is takar e fogalom és hogy miben áll a fontossága.Amikor úgy általában véve azt energiaforrásokról beszélünk, el kell különítenünk a megújuló és a nem megújuló energiaforrások fajtáit.

Megújuló energiaforrások

 

A megújuló energiaforrások kifejezés alatt, olyan, úgynevezett tartós energiahordozókat értünk, amelyeket kimeríthetetlennek tekinthetünk, mivel folyamatosan újratermelődnek. A  megújuló energia jelentősége abban áll, hogy használata összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel és hosszú távon is képes lehet kielégíteni a Föld energiaszükségletét, amely mostanra elérte a közel 15 000 millió tonna olajegyenértékes szintet.

 

a világ energiaszükséglete

               A világ energiafelhasználása Mtoe (Million Tonnes of Oil Equivalent) értékben

Nem megújuló energiaforrások

Ezzel szemben a nem megújuló energiaforrások olyan jellegű természeti erőforrásoknak számítanak, melyek nem képesek újratermelődni, vagy ha mégis, akkor mindez túlságosan is sok időbe telik. Felhasználásuk rengeteg olyan problémát vet fel, amelyek nincsenek összhangban az emberiség fenntartható fejlődésével. Ráadásul tekintve, milyen mértékű a felhasználásuk, mi magunk sem vagyunk képesek őket előállítani vagy akár újrafelhasználni. Mivel a földfelszín felett, vagy alatt csak korlátozott mértékben lelhetőek fel, kitermelésük az idő múlásával egyre költségesebbé, felhasználásuk pedig egyre környezetszennyezőbbé válik.

 

Fajtáikat tekintve a nem megújuló energiaforrások közé soroljuk a következőket:

A nem megújuló energiaforrások használatáról mihamarabb le kell szoktatni az emberiséget, hiszen egy sor olyan problémáért, illetve halmozódó, káros hatások kialakulásáért tehető felelőssé, mint például:

 • az üvegház-hatás
 • levegőszennyezés
 • vízszennyezés
 • globális felmelegedés
 • globális energiagondok (szén, kőolaj, földgáz)

 

A megújuló energia ezzel szemben rövid időn belül újratermelődik, és gyakorlatilag folyamatosan a rendelkezésünkre áll.

A megújuló energiaforrások fajtái

A legfontosabb megújuló energiaforrások fajtái a következők:

 • biomassza (bioetanol, biodiesel)
 • geotermikus energia
 • napenergia (napkollektor, napelem)
 • szélenergia
 • vízenergia (árapály-energia, hullám energia)

 

A biomassza  kifejezés alatt  az olyan növényi és állati hulladékokat, illetve melléktermékeket értjük, melyek energetikailag hasznosíthatóak. A biomassza segítségével kiválthatóak többek között a fosszilis tüzelőanyagok, mivel az elégetett növényi anyag akár már 1 éven belül újratermelődik. Remek megújuló energia, mivel képes megteremteni a fenntartható fejlődés és így az energiagazdálkodás lehetőségét.
A geotermikus energia alatt a Föld belső hőjéből származó energiát kell érteni és, gyakorlatilag korlátlan és folytonos energianyereséggel szolgál. Viszonylag olcsón és könnyűszerrel kitermelhető. A megújuló energia iskolapéldája, melynek használata pedig a következőképpen történhet:

 • aktív módon (naperőműben, napelemmel vagy napkollektorral),
 • passzív módon (hőmegtakarítás által, melyet például az épületek tájolása segítségével lehetünk képesek elérni)

A szélenergia felhasználása rendkívül gyorsan és sokat fejlődött az elmúlt években, úgy is mondhatnánk, hogy a megújuló energiaforrás-kinyerést illetően a legnagyobb kapacitásbővülést sikerült elérnie.
A vízenergia a napenergiához hasonlóan mondhatni tökéletes megújuló energia: nem szennyezi a környezetet és nem termel semmilyen üvegházhatást kiváltó gázt.


A megújuló energiaforrások előnyei

 

A megújuló energiaforrások előnyei hosszú távon pozitív megoldással szolgálhatnak az emberiség energiaszükségletének kielégítését illetően, illetve a hasznosításukkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy a villamos energia, az üzemanyag, illetve az ivóvíz nagy részét végre mi magunk is könnyűszerrel elő tudjuk állítani.

Cikkünkhöz források voltak:
http://tokyosolar.hu/Napkollektor-hirek/megujulo-energiaforrasok-magyarorszagon.html
http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/Startpage/index.html
http://www.energiacentrum.com/energetika/megujulo-energiaforrasok-jellemzoirol-fajtairol/
http://www.alternativenergia.hu/tag/megujulo-energia
http://www.alternativenergia.net/

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.