Már hozzászoktunk, hogy a kreatív építészek és művészek szeretnek világmegváltó, fenntartható megoldásokat álmodni – azt pedig a Back to the Future óta tudjuk, hogy nem lehet elég nagyot álmodni, pár év múlva minden megvalósulhat a  most még csak álomnak tűnő alkotásokból. A tiszta levegő és a friss víz a jövőben is központi szükséglet lesz, erre koncentrált az a két Pittsburghben született művész is, akik hatalmas levegőtisztító szobrokat terveztek. A koncepció középpontjában természetesen a megújuló energia, és a fenntarthatóság áll, figyelve arra, hogy első látásra beleszeressünk a művekbe.

Mi történik akkor, amikor a megújuló energia szükséglete találkozik a modern művészettel? A Land Art Generator Initiative-et, rövidítve LAGI-t az amerikai Elizabeth Monoian és Robert Gerry hozta létre, hogy munkájukkal választ találjanak a modern kor problémáira. Az alkotók megmutatják, hogyan lehet energiát termelni úgy, hogy az közben inspiráló is legyen és valami többlet tudást adjon az embereknek. A csapat a világ több pontján versenyt hirdetett a designerek között, a 2016-os megmérettetésen a pályázóknak a kaliforniai Santa Monican kell majd prezentálniuk művüket. A kikötés, hogy az alkotásoknak tiszta energiát vagy tiszta ivóvizet kell előállítaniuk.

energiatermelő gumikacsa

Energiatermelő óriáskacsa: egy londoni tervező csapat napelemmel és hidraulikus turbinákkal felszerelt, vízen úszó madarat álmodott. A napelemes kacsa tanító jelleggel is bír – amikor az energiaszintje magas, akkor a kacsa lejjebb süllyed a vízben, így az emberek számára is láthatóvá válik a madár belseje és egyben működési elve.

 

wind-nest

A LAGI által tervezett szélfogó: ha elfogadásra kerül a mű, akkor Pittsburghben a parkban pihenők telefonjukat, egyéb elektronikai kütyüjüket ezzel a képen látható szél- és napenergiát gyűjtő szerkezettel tölthetik, melynek becsült éves kapacitása 8 000 kWh.

 

windstalk

Széllel hajtott búzaszálak: a búzamezőkön fújó szél inspirálta az óriási installációt. A New-York-i tervezők 1200 búza szálat készítettek, melynek mindegyike 55 méter magas. Az elképzeléssel esős időben össze lehetne gyűjteni az esővizet, hogy azzal locsolják a növényeket. A meghajlított ‘búzaszárak’ pedig a szél hatására mozgásba lendülnének és világítanának. Becsült éves kapacitás: 20 000 MWh.

 

solar-hourglass

Napelemes homokóra: a brazil tervező homokórájával több száz otthon jutna koncentrált napenergiához. Nagy tükrökkel biztosítaná az energiaszükségletet a projekt megálmodója. Becsült éves kapacitás: 7 500 MWh.

 

algaescape

Algagyártó: Tudósok évtizedek óta kísérleteznek az alga megfelelő energiafelhasználásán. A német tervezők hálószerű anyagon növesztenék az alga biomasszát. A nagyközönség a massza növekedését egy nyitott látogatóközpontból nézhetné majd. Becsült éves kapacitás: 436 MWh.

 

light-guard

A fény hatalma: A francia Vincent Trariex 137 fém oszlopot állítana egymás mellé, melyek mindegyike LED lámpával és napelemmel felszerelt. A LED az esetek többségében kéken világítana, de pirosra váltana árvízveszély esetén. Mivel a fények magasan világítanak az égbe, így messziről is jól lehetne látni, mikor emelkedik meg veszélyesen a tenger szintje. Becsült éves kapacitás: 1250 MWh.

 

sanctuary

A fény szentélye: A szalagként tekeredő rugalmas mű New-York-i designerek munkája, mely villamos energiát tud előállítani. A 10 méter hosszú szalag öntisztító, mivel a por és piszok a működés közben lerázódik róla. Az elképzelés egyáltalán nem káros a környezetre, közben pedig megkapóan jól néz ki, még a tengerparton is. Bcsült éves kapacítás: 4500 MWh.

 

 

 

 

Print Friendly