Közösségi összefogás a tisztább Tiszáért

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a PET Kupát, ahol több mint 250 önkéntes tisztította hazánk második legnagyobb folyójának felső szakaszát Dombrádtól Tiszalökig.

Az évről évre rangosabb és nagyobb környezetvédelmi és közösségi esemény cégek, önkormányzatok, civil szervezetek részvételével 16 ártéri hulladékból épülő kalózhajóval indult neki a 71 kilométeres távnak.

A PET-palackok felhasználásával készült és megújuló energiával hajtott hajók legénysége 100 köbméter műanyagpalackot, üveget, hűtőt, cipőt, gyógyszeres fiolát, gyerekjátékot, építési törmeléket, és mára felismerhetetlenné bomlott szennyeződést szedett össze a Tiszából.

A legtöbbet hulladékot begyűjtő hajó a „Szilvi barátai” lett: a 8 fős legénység 200 zsáknyi szemetet szedett, ez körülbelül 8000 ezer palackot jelent. A második helyen a kárpátaljai fiatalok hajója, a „Papilió”, a dobogó alsó fokán pedig a Siemens cég önkéntesei végeztek, akik tudományosan megtervezett, modulokból álló tutajukkal az egyik leggyorsabbak voltak, és a naponta, kétnaponta váltott legénységüknek köszönhetően nem vesztették el a lelkesedésüket sem.

A végleges számokról egyébként: 7829 kg hulladéktól mentesítették a Tiszát, ez kb. 140 m-nek felel meg. Ez nagyságrendileg 1000 zsákot és 142.000 PET-palackot jelent.

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.