Környezettudatosan az ünnepek alatt is!

Az ünnepek során a magyar háztartásokban temérdek mennyiségű elhasznált sütőolaj keletkezik. Azonban arra nem is gondolnánk, mindez mennyire káros a környezetünkre, és ránk, emberekre nézve. Megkérdeztük a Biofilter Zrt képvieslőjét, aki hasznos tanácsokkal látott el bennünket, hogyan lehetünk képesek egy kis odafigyeléssel óvni környezetünket.

 

A karácsonyra, vagy a szilveszterre való sütés-főzés közepette bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű sütőolaj keletkezik a magyar háztartásokban, vagy vendéglátóhelyeken. A használt sütőolajat nem tárolhatjuk a végtelenségig az otthonunkban, de a lefolyóba sem önthetjük ki és a természetben sem szabadulhatunk meg tőle. Mi ilyenkor a teendő? Hogyan kerülhetjük el a környezetszennyezést? És egyáltalán: honnan tudjuk meg, hogy “elhasználódott” az olaj? A Biofilter többek között most ezen kérdések megválaszolásában sietett a segítségünkre.

Jó ha tudjuk: maximum ötször érdemes felhasználni azt az olajat, amiben a húst, vagy a krumplit sütjük. Nagyon fontos, hogy a használt olajat minden esetben szűrjük le, aztán, ha kevésnek találjuk, adhatunk még hozzá egy kevés tiszta olajat és már neki is foghatunk újra a sütésnek!

Amennyiben használt olajjal van dolgunk, fontos tudnunk, hogy ha nem is főzési célzattal, de ismét lehetőségünk nyílik azt felhasználnunk. Mindezt persze úgy, hogy ne pazaroljunk és nem mellesleg a környezetet se szennyezzük általa. Ugyanis ha a használt olaj egyszer bejut a csatornahálózatba, akkor növelni fogja a szennyvíztisztítók terhelését. Egy idő után megromlik a tisztítási technológia hatásfoka, és a szennyező anyagok sem lesznek képesek lebomlani.

 

13021084029488

Soha ne öntsük ki a használt olajat:

  • a lefolyóba és a WC-be sem, hiszen könnyen rárakódhat a csatorna falára, dugulást okozva ezzel.
  • a természetbe, ugyanis ha egyszer bekerül a talajba onnantól kezdve megakadályozza annak légáteresztő képességét, és kiírtja a talajflórát.
  • a természetes vizekbe, ugyanis azok felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását. Csökkenni fog a vizek oldott oxigén tartalma, illetve elpusztulnak a vízi élőlények.

 

A használt sütőolajnak, ami 100%-ban újrahasznosítható, illetve a biodízel gyártás alapanyagaként is szolgál nem csak a biodízel iparág, de a környezeti értékek megőrzésének szempontjából is hatalmas szerepe van. Ott van például az ausztriai Graz, ahol már 2005 óta újrahasznosított biodízel hajtja az összes autóbuszt.

Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, és igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is. Az összegyűjtött használt sütőolaj leadható a kijelölt MOL benzinkutakon, hulladékudvarokban vagy a Biofilter telephelyein is, de már egyre több önkormányzati és civil kezdeményezés is támogatja a használt sütőolaj fenntartható begyűjtését és újrahasznosítását. A gyűjtőpontokról a Biofilter rendszeresen elszállítja az összegyűlt használt olajat, a csévharaszti telephelyén előkezeli, majd biodízel alapanyagként hasznosítja újra.

A használt olaj otthoni tárolását illetően a következőket kell jól az eszünkbe vésnünk. Lehetőleg műanyag edénybe kezdjük el gyűjteni a már nem kívánatos sütőolajat, ugyanis nem egyszer előfordul, hogy autóban való szállításkor eltörik az üveg tároló. Továbbá mindig ügyeljünk arra, hogy az  olaj ne ‘halmozódjon’ fel az otthonunkban, mert utána nagyon nehéz lesz elvinni, ha például gyalogszerrel, kocsi nélkül vinnénk el a gyűjtőhelyre.

Fontos tudni tehát, hogy nem egy lehetőség áll a rendelkezésünkre a használt olaj begyűjtését és átvételét és elszállítását illetően. Maga a fáradt olaj gyűjtése nem egy komplikált dolog. Csak egy jól zárható edényben, vagy kannában össze kell gyűjteni a már kiöntésre szánt olajat.

 

Mint ahogy az a cikkünkből kiderült, néha egészen jó dolog félretenni a lustaságunkat, hiszen egy egészen kicsi erőbefektetéssel is rengeteget tehetünk környezetünkért és a saját egészségünkért. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy igenis van arra lehetőség, hogy mindezt mi magunk, akár saját otthonunkban is megoldhatjuk:

 

Ha szeretnél többet tudni, hogyan és miként zajlik a használt sütőolaj leadása, akkor keresd fel a Biofilter honlapját!

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.