Miért költenél többet, ha kevesebből is lehet minőségi, jó ételeket főzni? Hasznos tippek, amivel nem csak pénzt spórolhatsz vásárlás közben:
1. Vásárolj szezonális terményt a helyi termelőtől! Mikor van szezonja? Nézd meg itt: Idénynövény tábla
2. Ültess kertbe, balkonra! Mit, mikor: Vetési naptár
3. Mielőtt elindulsz bevásárolni nézz be a hűtőbe és a polcokra! Jó észben tartani, hogy miből van otthon kevés – ha már csak 3 guriga WC papírod van, jobban teszed, ha veszel még egy csomaggal.
4. Készíts bevásárló listát mielőtt boltba mész – légy tudatos és célirányos!
5. Tervezd meg a heti menüt – időt spórolsz, mert nem kell naponta a boltban sorban állni; pénzt spórolsz, mert praktikusan főzöl, felhasználva a meglévő alapanyagokat.
6. Ne dőlj be az akcióknak: ne vásárolj még egyet, csak mert éppen akciós, pláne, ha romlandó ételről van szó!
7.Vigyél saját szatyrot, és ne fogadd el a nejlonzacskót!
8. Ne menj a boltba éhesen! Különben az összes snacket meg fogod venni/enni.
9. Legyen egy havi konyhapénzed és számolj vásárlás közben – felfelé kerekítve, hogy a kasszánál ne érjen meglepetés!
10. Tarts egy jegyzetet a hűtőn – ha elfogy valami egyből fel tudod írni. Használhatod a telefonodat is. Szuper bevásárló appeket tölthetsz le a telefonodra is.
11. Főzz úgy, hogy a munkába is el tudd vinni másnap!
12. Hasonlítsd össze a boltok áruit időnként! Meglepő különbségek lehetnek – nem mindig a drágább a jobb minőségű.
13. Próbálj keveset vásárolni a sarki kisboltba! Közel olyan drága, mint a reptéri bolt.
14. Próbáld okosan időzíteni a vásárlást – próbáld elkerülni a délután 5 órás csúcsot. Késő este sokkal kevesebben vannak. Ha rugalmas a munkaidőd – ugorj ki munka közben!
15. Válassz magyar árut, ha teheted!
16. A nem becsomagolt áru választásával kíméljük a környezetet.
17. Vegyél bio termékeket, amikor csak tudsz!
18. Figyeld a vízlábnyomot és amikor tudsz, válaszd a kevesebb rejtett vizet tartalmazó alapanyagot!
19. Fenntartható halászatból származó halat vegyél, és kerüld el a túlhalászott fajtákat!
20. Tarts legalább heti egy húsmentes napot, és fogyassz valódi ételeket!
20 + 1. Keresd az ökocímkéket!
Forrás: Felelős Gasztrohős, Zenhabits
Click here to change this text