Miért költenél többet, ha kevesebből is lehet minőségi, jó ételeket főzni? Hasznos tippek, amivel nem csak pénzt spórolhatsz vásárlás közben:

kep belsejebe

1. Vásárolj szezonális terményt a helyi termelőtől! Mikor van szezonja? Nézd meg itt: Idénynövény tábla

2. Ültess kertbe, balkonra! Mit, mikor: Vetési naptár

3. Mielőtt elindulsz bevásárolni nézz be a hűtőbe és a polcokra! Jó észben tartani, hogy miből van otthon kevés – ha már csak 3 guriga WC papírod van, jobban teszed, ha veszel még egy csomaggal.

4. Készíts bevásárló listát mielőtt boltba mész – légy tudatos és célirányos!

5. Tervezd meg a heti menüt – időt spórolsz, mert nem kell naponta a boltban sorban állni; pénzt spórolsz, mert praktikusan főzöl, felhasználva  a meglévő alapanyagokat.

6. Ne dőlj be az akcióknak: ne vásárolj még egyet, csak mert éppen akciós, pláne, ha romlandó ételről van szó!

7.Vigyél saját szatyrot, és ne fogadd el a nejlonzacskót!

8. Ne menj a boltba éhesen! Különben az összes snacket meg fogod venni/enni.

9. Legyen egy havi konyhapénzed és számolj vásárlás közben – felfelé kerekítve, hogy a kasszánál ne érjen meglepetés!

10. Tarts egy jegyzetet a hűtőn – ha elfogy valami egyből fel tudod írni. Használhatod a telefonodat is. Szuper bevásárló appeket tölthetsz le a telefonodra is.

11. Főzz úgy, hogy a munkába is el tudd vinni másnap!

12. Hasonlítsd össze a boltok áruit időnként! Meglepő különbségek lehetnek – nem mindig a drágább a jobb minőségű.

13. Próbálj keveset vásárolni a sarki kisboltba! Közel olyan drága, mint a reptéri bolt.

14. Próbáld okosan időzíteni a vásárlást – próbáld elkerülni a délután 5 órás csúcsot. Késő este sokkal kevesebben vannak. Ha rugalmas a munkaidőd – ugorj ki munka közben!

15. Válassz magyar árut, ha teheted!

16. A nem becsomagolt áru választásával kíméljük a környezetet.

17. Vegyél bio termékeket, amikor csak tudsz!

18. Figyeld a vízlábnyomot és amikor tudsz, válaszd a kevesebb rejtett vizet tartalmazó alapanyagot!

19. Fenntartható halászatból származó halat vegyél, és kerüld el a túlhalászott fajtákat!

20. Tarts legalább heti egy húsmentes napot, és fogyassz valódi ételeket!

20 + 1. Keresd az ökocímkéket!

További otthoni ötlet

 

Forrás: Felelős Gasztrohős, Zenhabits

Click here to change this text

Print Friendly