Végre kezd elegünk lenni az igénytelen, újrahasznosításra alkalmatlan műanyag csomagolásból. A Jövő-t-Evő programsorozat harmadik előadása a csomagolás és a szállítás problémája köré épült, a zöld éttermeknek és az érdeklődőknek próbált segíteni – hogyan is lehetnénk tudatos, hulladék-minimalizáló vendéglátósok vagy éppen fogyasztók.

Legtöbbünk szemetese félig csomagolási hulladékkal van tele, mely valljuk be, teljesen értelmetlen környezetszennyezés. Amikor ellepte a világhálót Lauren Singer története, aki 2 év alatt összesen egy befőttes üvegnyi szemetet termelt, mindenki irigykedett vagy kételkedett – de egy biztos, ő is rámutatott arra a trendre, mely egyre jobban terjed a világban – a környezetbarát megoldásoké a jövő. Ezt a problémát járta körül a Jövő-t-Evő programsorozat harmadik állomása. A fórum a környezetbarát csomagolóanyagokat illetve szállítási módszerek vizsgálta, mégpedig a hulladékkezelés, az élelmiszerbiztonság és a csomagolástechnika területén jártas szakértők segítségével.

Be kell ismerjük – bárhogy is csavarjuk a történetet – nincsen jó és környezetbarát kiszállításos módszer. Mert az egész ötlet a kényelmes, gyors fogyasztásról szól, mely egy fenntartható, ideális világban elképzelhetetlen módszer. AZ ÖKO-Pack képviseletében Hartay Mihály, hulladékgazdálkodási szakértő mutatott rá, hogy a jövő számára a házhozszállítás miért megoldhatatlan, rossz megoldás. A közelgő víz-és energiahiány miatt kivitelezhetetlen, a környezet szempontjából pedig fenntarthatatlan a mostani rendszer. A mai kor problémája, hogy a termelés és a fogyasztás túlságosan elkülönült egymástól. Erre pedig reagált a piac, és egyre jobban elterjedtek a nem környezetbarát megoldások.


bicajos-szallitas

 

Műanyag kérdés: Az elvitelre vagy otthoni rendelésre használt dobozok esetében felmerül a kérdés, hogy megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági szempontoknak és nem kerül-e a szervezetbe káros anyag, mely a tárolás közben kioldódik a dobozból. Nos, erről a dobozba ételt rakó vendégátóegységnek kell megbizonyosodnia – hangsúlyozta a Wessling Laboratórium képviselője, Fenyvesiné Bakos Mária. Az étteremnek igazolást kell kérnie a beszállítótól, hogy ellenőrizhető legyen, a csomagolásnak hosszú távon sincs káros hatása. Az élelmiszer- és címkevizsgálati szakember kiemelte, milyen fontos a szakszerű csomagolás. Hiszen megvédi a fogyasztók egészségét és a környezetet is, ezen felül pedig sok esetben hasznos információ hordozója (pl. összetevők, lejárati idő, kezelési útmutató).

A folyékony anyagok, pl. levesek, italok szállítása sokszor problémát okoz a kiszállításnál – jegyzi meg Hellbrant Flóra, a Kantaa bringás teherszállító cég képviselője. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hőfokon, milyen állagban érkezik meg a fogyasztóhoz a megrendelt étel. Sok vendéglátó egység épp ezért nem is vállal házhozszállítást – ragaszkodnak ahhoz, hogy a vendég a garantált, megszokott minőséget kapja, tökéletes hőfokú, igényesen tálalásban. Flóra azt tanácsolja, hogy az emberek próbáljanak a realitás talaján maradni, fagyit vagy parfé tortát például ne szállíttassanak házhoz, egyszerűen sétáljanak el a sarki cukrászdába.

 

Papír para: Papír csomagolás esetén is érdemes pár pontot kiemelni. A karton ételhordó dobozok esetében elmondható, hogy minden esetben ’ehető’ festékkel nyomják rá a mintát, vagyis víz bázisú, nem mérgező anyaggal dolgoznak. A karton rétegek összeragasztásához pedig természetes anyagot, kukorica enyvet használnak. A fehér papír nem a legjobb döntés, ezt ugyanis lúgosítással fehérítik. Bár a lúg csak a gyártás közben ér az anyaghoz, így később már nem mérgező, viszont miért kell nekünk fehér papír? Az újrahasznosított barna sokkal jobb és zöldebb megoldás.

 

Újrahasználat: Vannak szervezetek, akik megpróbálták kivitelezni az újrahasznált csomagolást. De vajon kivitelezhető és higiénikus tud-e lenni egy betétdíjas vagy befőttes üveg rendszer? Ha nem egyszer használatos csomagolásban gondolkodunk, akkor bizony legtöbbször a bizalom és a megvalósítás vet véget a projektnek. Ugyanis az újrahasználat sok problémát vet fel. Egyrészt az étteremnek biztosítania kell egy olyan helyiséget, ahol fertőtleníteni tudja a használt dobozokat, elkerülve az esetleges keresztfertőzést. A futárnak biztosítani kell egy külön rekeszt, ahova a használt dobozt gyűjti – hiszen a piszkos nem keveredhet a friss, még kiszállításra várakozó étellel. A fogyasztó pedig lehet bizalmát veszti a karcos, nyomott ételhordók láttán.

Van, ahol örökbe is fogadhatunk egy dobozt, ami mindig a miénk lesz. Ráírják a nevünket, és amikor rendelünk, ebbe pakolják az ételünket. Azonban ez olyan szintű logisztikát követel, ami nehezen kivitelezhető. Neked mindig vissza kell adni a dobozt, az étteremben mindig abba kell tenniük az ételedet, az edényt valamelyik vagy mindegyik félnek el kell tisztítania. Viszont ezzel a módszerrel egy zöld bizalmi viszony, hűség alakulhat így ki a vevő és az étterem között.

Az újrahasználat esetében felmerül még egy további probléma, ez pedig az amortizáció. Fenyvesiné Bakos Mária rámutatott, sok esetben az újrahasznált üvegek, dobozok felülete sérülhet, ezzel esetlegesen kioldódhatnak káros anyagok is.

A visszaváltós rendszer is egy bizalmi kérdés, a Törley, de sok más italgyártó is eltörölte a régen virágzó rendszert. Nem érte meg a tisztítás, kifizetődőbbé vált csak új palackokkal dolgozni. Szerencsére még manapság is akadnak olyanok, akik nem a profitot, hanem a környezettudatosságot helyezik előtérbe – a Varga Pincészet például bevezette standardizált üvegét és üvegvisszaváltó rendszerét. Nekik sem plusz bevétel ez, csupán törődnek a környezettel. A tudatos fogyasztás térnyerésével az ilyen rendszerekben van a jövő – a standard üveg méretekben, a könnyű visszaváltásban és nagy mennyiségben történő tisztításban, majd újra kiosztásban és palackozásban.

 

fa-kesek

 

Környezetbarát, komposztálható csomagolás: A jövő egyre inkább a zöld csomagolásban van, az alternatív csomagolóanyagok egyre inkább terjednek. A korszerű megoldások ellenére azonban a cél a meg nem termelt hulladék kell, hogy legyen – mutatott rá dr. Zsombok György, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának docense. Bár azt hisszük, hogy jóval drágábbak műanyag és papír társaiknál, a műanyag csomagolást jelentősen drágították az elmúlt időben, így az alternatív megoldások egyre elérhetőbbek. A biológiailag lebontható PLA, illetve a pálmalevélből vagy más mezőgazdasági melléktermékből készülő termékek egyre divatosabbak. Ez már nem anyagi kérdés, hanem gondolkodásbeli. Az alternatív csomagolás sok esetben még mindig drágább, mint a hagyományos megoldások, hiszen nem támogatja az állam vagy az EU a terjedést. A környezetbarát anyagok az egyéb kategóriába sorolandók, így a gyártónak magas termékdíjat kell rá fizetnie. Azonban a zöld csomagolóanyag egyre népszerűbb – egy pozitív, környezettudatos marketing üzenetet hordoz.

A jövő a lebontható, komposztálható csomagolásé, ahol a beépített szerves vegyületek képesek lebomlani. A biológiailag lebomló csomagoláshoz viszont meg kell teremteni a lehetőséget a komposztálásra, mely sajnos még nem trend itthon. Az EU körkörös gazdaság modelljéhez komposzt dombokra van szükség, hogy ciklusban tarthassuk az anyagokat. Képzeljük el, hogy fesztiválozunk vagy csak kisétálunk egy szombat délután a parkba. Iszunk egy teát, majd a poharat nem a szemetesbe dobjuk, hanem a komposzt dombra  helyezzük.

A fenntartható fejlődés része a zöld csomagolás, mely terjesztéséhez szemléletváltás szükséges. Iskolákban és fesztiválokon népszerűsítik a termékeiket a zöld gyártók, hiszen a potenciál a fiatalokban van. Ha szeretnél környezettudatosra váltani, őket tudjuk ajánlani: Öko Termék; doremi today; silwell; Yama by Starfol Plusz

 

Amit még megtudtunk:

  • Vigyázni kell a PET palackos üdítővel: ha mondjuk 2 napig az autóban hagyjuk a 40 fokos melegben, már nem ajánlatos meginni. Ilyenkor elképzelhető, hogy elkezdenek kioldódni a palackból káros anyagok a hő hatására.
  • Ne húzzuk le a gurigát: a Zewa azt hirdeti, hogy Aqua Tube gurigái büntetlenül nincs-wifilehúzhatóak a WC-n. Nos, inkább vegyünk helyette olyan WC-papírt, ahol minimum a guriga újrahasznosított papírból készül.
  • Nem kötelező a jelölés: A csomagoláson ma sem itthon, sem az EU-ban nem kötelező a különböző jelölések feltüntetése.
  • A Pet és a Coca-Cola 10% regranulátumot ad a palackokhoz, mely egy lépés az újrafelhasználás felé, de még mindig nem a tökéletes megoldás.
  • Ha már elmegyünk valahova enni, próbáljunk meg ott lenni fejben és beszélgetni. Nincs mindenhol wifi.

 

 

 

A következő Jövő-t Evő fórum a nyári szünet után folytatódik, szeptemberben a higiénia lesz a téma.

Print Friendly