Senki nem szereti, ha piszkos az autója. Sokan mossák és takarítják otthon, mondván ez gyorsabb és olcsóbb is, mintha elvinnék a mosóba. Pedig egy-egy piszkos vödör vízzel nagy károkat okozhatunk, a talajba szivárogva vagy a csatornába öntve a természetes vizeinket mérgezzük vele.

Felmérések szerint az autósok nagy átlaga legalább havonta egyszer lemossa otthon az autóját. Ezzel nem csak rengeteg vizet pazarolunk, de az autóra rakódott káros anyagokat a csatornába, a talajba és ezzel a természetes vizekbe mossuk. A vegyszeres és piszkos, szennyezett vízzel általában nem szoktunk törődni, csak kiöntjük gyorsan a fűre vagy a csatornába. A föld védelme még olyankor sem jut eszünkbe, ha életünk más területén amúgy környezettudatosak vagyunk.

automosas

Miért káros otthon? A víz, amivel lemossuk az autónkat, zsírokat, benzint, olajat, a kipufogóból származó káros anyagokat, gumi maradványokat és az útról felszedett egyéb anyagokat is tartalmaz. A mosás közben olyan káros olajok kerülhetnek a patakokba és tavakba, melyek megmérgezik a halakat és egyéb vízi élőlényeket. A talajba kerülve a sok káros anyag gátolja annak légáteresztő képességét, illetve pusztítja az ottani élővilágot.

Nem csak az autóról leoldódó káros anyagok jelenthetnek veszélyt a talajba vagy a csatornába kerülve. Az autó mosására használt mosószer, sampon is a legtöbb esetben környezetre káros anyagokat tartalmaz – kiemelten veszélyes, ha van benne foszfát vagy egyéb vegyi anyag. A foszfát a vízbe kerülve rossz algásodási folyamatot indít el, mely elveszi az ott élő élőlénytől a szükséges oxigént.

A mosó- és tisztítószerek legtöbbje nem környezetbarát, és a természetes vizekbe kerülve mérgezi az élővilágot, ez ugyanúgy igaz a biológiailag lebomló tisztítószerekre is, állapította meg a holland Lenntech vízkezelési megoldásokkal foglalkozó cég.  Minden mosószer megsemmisíti a halak külső nyálkás rétegét, mely éppen arra van, hogy megvédje őket a baktériumoktól és a parazitáktól. A mosószerek ezen túl a kopoltyút is károsítják, vagyis az élőlények oxigénhez jutásukat veszélyeztetjük minden egyes gondatlan mosás alkalmával.

Most már, hogy kellőképpen rosszul érezzük magunkat a természet mérgezése miatt, térjünk rá a vízpazarlásra. Amellett, hogy az otthoni autómosás káros a környezetre, rengeteg tiszta vizet is elpazarolunk vele. Egy átlagos autó lemosásához egy amerikai felmérés szerint kb. 440 liter! vizet használunk el. Ezzel szemben a kereskedelmi autómosóknak 60%-kal kevesebb vízre van szükségük – köszönhetően a nagy nyomású mosójuknak és egyéb szakszerű eszközeiknek.

Környezettudatos megoldás: A leginkább környezettudatos eljárás, ha autómosót használunk – így sokat segíthetünk a természetnek, hiszen a szappanos, piszkos víz nem kerül a vizekbe és a talajba. A mosóknak ugyanis kötelező olajfogót használniuk, ezzel megakadályozva, hogy a káros anyagok tisztítás nélkül, közvetlenül jussanak a csatornahálózatba. Az olajfogó egy tartály, ahol a bevezetett szennyvízből az áramlás lassulása miatt kiválnak az olajszármazékok és az iszap. A könnyebb fajsúlyú olajos szennyeződés felúszik a víz felszínére, a szilárd iszap pedig leülepszik. „A megfelelő olajfogó segítségével a közcsatornába távozó szennyvízben valóban a hatóságok által előírt küszöbérték alatt tartható az olajszármazékok mennyisége.”- mondja Simon Anita, az olajfogó és zsírfogó értékesítéssel és tisztítással is foglalkozó LTV Trans Környezetvédelmi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A legtöbb autómosó a tisztítás után akár többször is újrahasználja a mosóvizet. A Nemzetközi Autómosó Szövetség (International Carwash Association) arra ösztönzi tagjait, hogy vegyenek részt a vízmentési programjukban, vagyis az elhasznált vizet adják le a helyi szennyvíztisztítóban. Az együttműködő autómosók tanúsítványt is kapnak, ezen túl pedig rendszeresen ellenőrzik őket és kötelezik őket a rendszeres karbantartásra. Az olajfogót árusító cégek pedig rendszeresen járnak ki ellenőrzésre és tisztításra is.

A legjobb megoldás az lenne, ha az autók mosására csak biológiailag lebomló mosószert lehetne használni. Ezen felül pedig a hidrogén-fluoridot tiltó listára kellene rakni – ez a maró hatású vegyület ugyan mérgező, de olcsósága és hatékonysága miatt igen elterjedt. Nagyon jól oldja a bogarakat és a koszt, de épp ugyanilyen káros a környezetre. A hidrogén-fluorid roncsolja a gumi tömítéseket, megmarja a szélvédőt, ezért a környezetre figyelő autómosók már nem is használják.

Ha már egyszer autóval közlekedünk, legalább próbáljuk csökkenteni a járulékos környezetszennyezést. Az autómosó használatával rengeteget segíthetünk a természetnek, hiszen a szappanos, piszkos víz nem kerül a talajba és a vizekbe.

Print Friendly