Az étolaj, a szűz olívaolaj vagy a pálmaolaj a jobb? Fontos tudni, hogy melyik mire és hogyan használható. Van amin lehet, és van, amin nem érdemes spórolni, ha a konyhai bevásárlásról van szó. Az étkezési olajok között könnyű eltévedni. Egy részüket alacsony hőtűrésük miatt csak saláták ízesítéséhez érdemes használni, más fajták ellenben kimondottan jól hevíthető, magas hőtűrésű olajak. Érdemes vásárlás előtt tájékozódni, és tisztában lenni azzal is, hogy a szervezetünknek mire van szüksége.

 

A sztenderd

A sütésre és főzésre használt olajok esetében törekedjünk nagyobb kiszerelést választani, ezzel kevesebb műanyag szemetet termelünk. Azonban mérjük fel, hogy átlagosan mennyi olajat használunk fel egy évben, ugyanis termékenként változik, hogy mi meddig őrzi meg a minőségét. Nagyobb kiszerelés esetén továbbá érdemes a házhozszállítást választani.

napraforgoNapraforgóolaj: Az egyik legelterjedtebb olaj, melyet a napraforgó magjának sajtolásából állítanak elő. Egyre több változatban, ízesítésben lehet kapni manapság. Bizonyos fajtái gazdagok a jótékony hatású Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Leginkább sütéshez használjuk. Bő olajban sütéshez vásárolhatunk sütőolajat, mely nem ég meg olyan hamar, mint hagyományos társai. A hátcímkén mindenképp nézzük meg, hogy a kiválasztott termék milyen tulajdonságokkal rendelkezik, meddig hevíthető és mihez ajánlott használni.

Repceolaj: A repce sajtolásával előállított repceolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban, így kedvezően hat az érrendszerre. Magas az égési pontja, így sütéshez is kiválóan alkalmas. Az olajat a biodízel ipar is felhasználja bio üzemanyag gyártására.

Pálmaolaj: A világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi zsiradék. 50-50%-ban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat, hőtűrő képessége az egyik legmagasabb. Margarint, biodízelt, állati takarmányt is előállítanak belőle, ezen kívül kozmetikumok gyakori alapanyagául is szolgál. Magas benne a telített zsírsav koncentráció, így gyakori fogyasztása terhelheti a szervezetet. Egyre növekvő felhasználása az esőerdők területének csökkenésével, a veszélyeztetett állatfajok életterének megváltoztatásával jár. Ezért ha ezt az olajat választjuk, figyeljünk rá, hogy ellenőrzött gazdaságból származzon, ahol nem vágnak ki érte erdőket, és nem veszélyeztetik a környezetet. Az egyik legnépszerűbb, ellenőrzött gazdaságokat egyesítő szervezet az RSPO, ha ilyen tanúsítvány jár a megvásárolt pálmaolajhoz, akkor biztosítottan környezettudatos a termék. A kedvenc zöld beszerzőnk: Biofilter Zrt.

 

Az olíva

Extra szűz olívaolaj: A friss olívabogyó első préseléséből készül hideg sajtolással, vagyis a gyártás során nem alkalmaznak hőt. Az olívaolajak prémium terméke, a legegészségesebb és legízletesebb olaj, egyben a legdrágább az extra szűz olívaolaj. Ezt az olajat szigorúan mechanikus sajtolással készítik, nem pedig vegyi úton. További kritérium még, hogy a fáról való leszedést követő 24 órán belül meg kell kezdeni a sajtolást, így garantálva a maximális minőséget. Szigorú előírásoknak kell megfelelnie: savtartalma nem lehet 0,8%-nál magasabb és nem tartalmazhat adalékanyagokat sem. Az igazán gourmet extra szűz olívaolajat kistermelőktől lehet beszerezni, ezek egyféle olívából készülnek, így letisztultabb, karakteresebb ízt biztosítanak.
olive-oil

Szűz olívaolaj: Finomításon átesett, magasabb savtartalmú (maximum 2%) olajtípus, a finomítás következtében kevésbé egészséges, mint az extra szűz olívaolaj. A szűz olívaolaj íze is kevésbé karakteres, mint extra szűz társáé.

Olívaolaj: Az olajbogyó összetörését követő sajtolással jön létre. Az érrendszerre kedvező hatással van, meggátolja a koleszterin lerakódását az érfalakon, gyulladáscsökkentő is. Csak saláták és hidegkonyhai ételek előállítására alkalmazható, sütésre alkalmatlan rossz hőtűrése miatt. A finomítatlan olajok alacsonyabb hőfokon használhatóak csak.

Sansa/pomace/orujo olajok: A már kipréselt termés melléktermékéből, a visszamaradt olívatörkölyből alacsony kategóriájú olajat gyártanak. Vegyi úton kinyerik a maradék olajat, ezt pedig kis százalékban gyakran vegyítik szűz olívaolajjal, hogy a végtermék jobb minőségű legyen. Ez az olívamaradék-olaj nálunk sokszor olívaolajként kerül a forgalomba, mely megtévesztő lehet, hiszen ez egy alacsony minőségű, pozitív élettani hatásokkal nem bíró olaj.

 

A különleges

szolomag-olajTökmagolaj: A tökmagolajat kimondottan ajánlatos prosztata betegségek esetén fogyasztani, ezen kívül csökkenti a koleszterinszintet és A-, B-, E-, F- vitaminban is gazdag. Ebből az olajból is a kistermelői, házi készítésű olajat érdemes választani, ez tartalmazza legkoncentráltabban a hasznos összetevőket. Hidegkonyhai ételek elkészítéséhez, főként salátákhoz ajánlatos felhasználni. Sütéshez nem alkalmas alacsony hőtűrése miatt. A kedvencünk: Göcseji extra szűz tökmagolaj 

Szőlőmag olaj: A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, könnyen emészthető, javítja a látást, ezen kívül pedig markánsan antioxidáns hatású. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. A kedvencünk: Villányi szőlőmag olaj 

Mogyoróolaj: Az ázsiai konyha egyik alapterméke, de a kozmetikai célú felhasználása is igen kedvelt. Fehérjét, E-vitamint és nyomelemeket is tartalmaz. Sütéshez is alkalmazható magas hőtűrése miatt, intenzív ízének köszönhetően azonban leginkább saláták ízesítője.

Dióolaj: A dióolaj népszerű saláták és cukrászati termékek pikáns ízesítésénél. Jótékony hatását gazdag B- és E- vitamin tartalmának, illetve magas Omega-3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. Erősíti a szívet, serkenti az agyműködést és javítja a koncentrációt. A gyógyszer és a kozmetikai ipar is szívesen használja pozitív élettani hatásai miatt. Sütéshez nem ajánlott. A kedvencünk: Pödör dióolaj

Kókuszolaj: A kókuszolajnak vagy kókuszzsírnak számos pozitív élettani hatása ismert. A kókuszdió beléből kivont kókuszolaj 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, 6%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat és 3%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat. A kókuszolaj magas hőtűrő tulajdonsága miatt kiváló sütéshez. Ezen túl gyógyító és gyulladáscsökkentő hatású, illetve az anyagcserét is fokozza. Sokrétű felhasználási módja ismert, felhasználható étkezéshez, gyógyászatban, de az ipar is előszeretettel alkalmazza.

Print Friendly