Karácsonyi sütés, főzés – de melyik olajjal?

Bár nem készült statisztika arról, hogy mikor fogy a legtöbb zsiradék a háztartásokban, azt felmérések nélkül is nyugodtan kijelenthetjük, hogy valószínűleg a téli ünnepek idején. Kell valami a levesbe, a salátákba, a sütikbe, a forró olajban vagy zsírban sütött húsokról már nem is beszélve. Ha korábban nem, akkor most biztosan érdemes elgondolkodni azon, hogy a sok fajta zsiradék közül mikor melyiket érdemes használni, és hogy melyik miért előnyös. A legtöbben bizonyára a növényi olajat ismerik, de valószínűleg az összetevőit kevesen tudnák felsorolni. A mindig praktikus ötletekkel előálló „The Spruce” internetes oldal összefoglalta, hogy melyik olaj mire való.

Növényi olaj

A növényi olaj a legnépszerűbb mind közül. Ezt említik leginkább a receptekben, és sütésre is alkalmas, mert csak viszonylag magas hőmérsékleten kezd füstölni. A növényi olaj valójában kukorica, szójabab, pálma és napraforgó keveréke.

Repceolaj

A repcéről azt mondják, hogy az egyik legegészségesebb olaj, mert kevés benne a telített zsírsav, viszont sok az egyszeresen telítetlen zsírsav. Általában sütéshez használják, de csak közepes hőmérsékleten, nagyjából 230 fokon.

A repceolaj az egyik legegészségesebb olajfajta – nagyon kevés benne a telített zsírsav

Kukoricaolaj

A kukoricaolajban viszonylag kevés mind a telített, mind az egyszeresen telítetlen zsírsav. A margarin egyik alkotórésze, és sütni is lehet vele, igaz, csak közepes hőmérsékleten.

Napraforgóolaj

A napraforgóolajnak alacsony a telített zsírsav tartalma, ugyanakkor sok benne az E-vitamin. Mivel egészséges táplálék, az élelmiszergyárak jó része már ezt használja, például az édességek és a burgonyaszirom készítéséhez. A háztartásokban sütéshez, főzéshez használják, és gyakran ezt öntik a salátákra.

Olivaolaj

Az olívaolajnak több fajtája van: extra szűz, szűz, extra könnyű és finomított. Az extraszűz olívaolajjal találkozhatunk a leggyakrabban: sütni és főzni is lehet vele, és salátaolajnak is használják. Az oliva a legegészségesebb, mivel sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav, amelyről azt kell tudni, hogy csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Népszerű élelmiszer, sokan naponta fogyasztják.

Mogyoróolaj

A földimogyoróból készült olaj nagy előnye, hogy magas hőmérsékleten is lehet vele sütni. Az angol-szász nyelvterületeken sok fogy belőle Hálaadáskor, mert ezt használják a hagyományos étel, a sült pulyka elkészítéséhez, de természetesen bármi más elkészítésére is alkalmas

A földimogyoróból készített olaj nagy előnye, hogy magas hőmérsékleten is kiválóan lehet vele sütni

Az olaj tárolása

Az olaj szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, ezért a legjobb, ha sötét, száraz helyen, például a kamrában tároljuk. Azok, amelyekben sok a telített zsírsav, egy évig állnak el, míg a többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag finomított olivaolaj több évig is eltartható. Az extra szűz és a szűz olivaolajat a felbontástól számított egy éven belül el kell fogyasztani. A többi olaj általában hat-nyolc hónapig őrzi meg a minőségét. Fontos, hogy sose öntsük bele a mosogatóba, mert megdermed, és elzárja a csöveket. Inkább gyűjtsük jól zárható flakonokba, és tegyük a többi szemét mellé.

A „The Spruce” egy videót is mellékel az összeállításhoz, amelyben az internetes oldal szakértője azt mondja, a legfontosabb szempont, amikor a sokféle olaj közül választunk, hogy mire akarjuk azt használni. Az asztalon három üvegedény látható a hölgy előtt, az egyikben extra szűz olivaolaj van, a másikban szőlőmagolaj, a harmadikban pedig canolaolaj, amit egy nemesített repcefajból készítenek. Egy óriási különbség van közöttük, mégpedig az a hőmérséklet, amikor füstölni kezdenek. Amikor például egy darab csirkehúst meg akarunk pirítani egy kis olajban, olyat kell választani, ami nagyon jól bírja a hőt. Ilyen a szőlőmag- és a canolaolaj. Erre a célra nem jó az extra szűz olivaolaj, mert viszonylag hamar megkeseredik, és meg is gyulladhat. Ez inkább szószokhoz, mártásokhoz ajánlott, vagyis arra való, hogy belekeverjük az ételeinkbe.

Az igazi magyar étel zsírral készül, vagy mégsem?

De vajon mit használnak idehaza a konyhákban? Az igazi magyar étel zsírral készül – gondolhatnánk, de szerencsére, egy ideje ez már nem így van. A TÉT Platform Egyesület tavaly végzett kutatásából kiderült, hogy tíz magyar emberből csak három választ állati eredetű zsiradékot, a többiek a napraforgóolajra szavaznak. Ha ennél pontosabb adatokra vagyunk kíváncsiak, akkor a Központi Statisztikai Hivatal információira kell hagyatkoznunk: ők 2015-ben megállapították, hogy egy ember egy esztendőben majdnem 18 kilogramm zsiradékot fogyaszt, amelyből 15 kilogramm növényi eredetű olaj és margarin. Csak a maradék 3 kilogramm állati zsiradék és vaj.

Magyarországon nagyjából húsz féle olajfajtát használnak a konyhákban, ízelítőül néhány olyan ezek közül, amelyről még nem volt szó. A dióolaj meleg levesekhez, mártásokhoz, mártogatós ételekhez, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez és desszertekhez ajánlott, és párolni, hirtelen sütni is jól lehet vele. A lenolajat kizárólag mártásokhoz és mártogatós ételekhez jó, hevíteni nem ajánlott. A pálmaolaj pedig meleg levesekhez, pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez, olajsütéshez, sütéshez és marinírozáshoz a legjobb.

 

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.