Jön a nemzetközi TV-mentes hét, csatlakozz te is!

Bár divat ma azt mondani, hogy nem tévézünk, sőt, készülék sincs a lakásban, a statisztikusok egyelőre nem tudnak semmi komoly változásról beszámolni. A felnőtt magyarok harmada két, negyede pedig négy órán át ül a képernyő előtt – az egyetlen pozitív változás, hogy az utóbbi időben tudatosabban választjuk ki a csatornát.

Sajnos a gyerekek esetében is hasonlóan aggasztók a mutatók, megfejelve azzal, hogy minden második kiskorúnak ez a legfőbb napi szórakozása, időtöltése. Persze, lehet azzal kísérletezni, hogy elzavarjuk a gyereket a nappaliban álló tévé elől, de szinte biztosra vehetjük, hogy bezárkózva a szobájába, ugyanezt csinálja majd, csak a mobilján vagy a laptopján.

A közös televíziós családi program is lehet, de jobb, ha legalább egy kis időre megszabadulunk tőle

Jöjjön még néhány elrettentő adat, most az Egyesült Államokból. Ott egy átlagos felnőtt életéből egy év alatt két teljes hónap megy el tévézéssel, és kétharmaduk még vacsora közben is a készülékre mered. Egy amerikai gyerek évente 20 ezer reklámot és 8 ezer gyilkosságot lát a tévében. Végül, de nem utolsósorban: a legtöbb amerikai számára a tévé a legfontosabb hírforrás. Persze, minderről nem a készülék tehet, és a tévéből sok okos dolgot is lehet tanulni, a baj csak az, hogy annyi minden más fontos és szép dologra így nem marad idő.

 

De majd talán október végén, a TV kikapcsolási héten, amelynek szervezői arra szeretnének rádöbbenteni bennünket, hogy nem halunk bele abba, ha egy hétig nem bámuljuk a kedvenc filmjeinket, sorozatainkat, meccseinket. Arra akarnak rávenni minket, hogy a természetfilm helyett menjünk ki a természetbe, hogy a krimiért legalább sétáljunk el a moziig, és hogy izgalmas mérkőzéseket a csarnokban, az uszodában vagy a stadionban is lehet látni.

Természetesen a környezet is nyer azzal, ha egy hétre lemondunk a legfőbb szórakozásunkról. A készülék áramot fogyaszt, minél öregebb, annál többet. Ha valaki kedvet kapott ahhoz, hogy egy hétig nem néz tévét, annak azt is javasoljuk, hogy húzza ki a konnektorból a csatlakozót, hiszen a készenléti mód is zabálja az energiát. Ha egy héten át kevesebb áram fogy az egész világon, az azt jelenti, hogy kevesebbet is kell termelni, és legalább egy icipicivel kisebb lesz a hátrahagyott ökológiai lábnyomunk, vagyis valamivel kevesebb kárt teszünk a természetben. Ha kevesebbet nyúzzuk a szeretett készüléket, akkor kicsit tovább fog tartani, és csak később lesz belőle veszélyes elektronikai hulladék.

 

 

 

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.