„Jó lesz az még valamire…” Itt az ideje új életet adni az elromlott, eltörött, elszakadt lomjainknak!

Vannak, akik egészen elkeserednek, ha valami elromlik otthon, és vannak, akik könnyebben veszik az ilyen kihívásokat. Egy biztos: nem örülünk annak, ha valami elreped, eltörik, vagy elszakad. Ilyenkor még az is gyakran előfordul, hogy napokig, hetekig őrizgetjük a romokat, hogy majd kezdünk velük valamit, de az esetek nagy részében végül a kukában kötnek ki a sérült darabok. Léteznek azonban olyan internetes oldalak, ahol rengeteg jó ötletet találunk az otthoni újrahasznosításra. Az egyik ilyen a DIY & Crafts, amelynek számtalan javaslatából ismertetünk most néhányat az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából. A rendezvény mottója ezúttal az, hogy „Adj új életet a tárgyaidnak.”

Ha egy eltörött dolgot újjávarázsolunk, azzal nemcsak a szemét mennyiségét csökkentjük, hanem valami olyan, kézműves tárgyat készítünk, amiből biztosan csak egy van a világon. A következő ötletek viszonylag egyszerűek, kevés pénzt, időt szerszámot és hozzáértést igényelnek. Csak neki kell látni!

 

  1. Ha leesett egy kép, és összetört az üveg, csak ez utóbbit dobd ki, mert a keretből remek fülbevaló tartót lehet készíteni. Feszíts drótot vagy erős madzagot az üveg helyére, egymással párhuzamosan több sort csinálj, és csak arra ügyelj, hogy a fellógatott ékszerek ne takarják majd egymást. Ha nem magadnak csinálod, a megajándékozott lány biztosan örülni fog ennek a kedves ötletnek.

2. Ha találsz valahol egy nagy fonott kosarat vagy ládát, még akkor se dobd ki, ha már itt-ott kopott, vagy esetleg lyukas az alja, a sarka. Inkább csinálj belőle szelektív hulladéktartót! Nagy súly úgysem kell már bírnia, és a lyuk azért sem gond, mert beleteszed azt a két-három edényt, vagy zsákot, amit eddig is erre a célra használtál. Senki nem mondhatja, hogy egy rusztikus fonott láda nem mutat jobban, mint a vacak papír- vagy nejlonzacskók.

3. Ki ne látott volna olyan mobiltelefont, amely töltés közben a kábelen lógott, vagy jobb esetben a földön feküdt. Azt bizonyára mindenki sejti, hogy ez miért nem jó, azt viszont kevesebben tudják, hogy egy kiürült samponos vagy tusfürdős palack nagy segítség lehet ebben a helyzetben. A megfelelő méretű üres flakonnak az alsó felére, kétharmadára lesz szükségünk. Miután elvágtuk, az egyik oldalára akkora, kör alakú lyukat vágunk, mint egy 230 voltos fali csatlakozó. Az új tartót magára a konnektorba csatlakoztatott töltőre akasztjuk, aztán már mehet is bele a mobil. Egyszerű, de nagyszerű.

4. Összetört egy virágcserép? Nehogy kidobd, hiszen jó lesz az még a kiskertben! Nem kell külön kis táblácskákat barkácsolni azért, hogy ki tudd írni, melyik palántának mi a neve. Fogj egy darab törött cserepet, és arra a részére, amely egykor a felső pereme volt, egy alkoholos filccel írd rá a növény nevét. A cserépdarab alsó, valószínűleg hegyesre tört részét nyomd a földbe a növény közelében, úgy, hogy az írott rész látható legyen. Hidd el, a kis piros „táblák” jól mutatnak majd a virágágyásban.

 

5. Végül egy olyan ötlet, amelynek segítségével két legyet üthetünk egy csapásra. Mostantól ne dobj ki egyetlen fém kupakot sem, mert nagyon jól jönnek, ha hirtelen sok apró teamécsesre lenne szükséged. Mosd meg a kupakokat, és vágj le mindegyikhez egy rövid kanócot. És most jön a másik varázslat: vedd elő azt a rengeted zsírkrétát, amelyet a gyerekek az évek alatt használtak, és mivel neked sosem volt szíved kidobni, egy papírdobozban gyűjtögeted őket. Ha felolvasztod, gyönyörű, színes gyertyákat tudsz belőlük készíteni. Jön a karácsony, jópár darab elkel majd ezekből az apró, színes és filléres teamécsesekből.

 

Többet is szeretnél megtudni az Európai Hulladékcsökkentési Hétről? Kattints ide, és látogass el a kezdeményezés weboldalára, vagy tájékozódj a facebook oldalukon!

 

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.