Hulladékgazdálkodás másként

Gondolkodtál már azon, hogy a hagyományos hulladéklerakókon kívül létezik-e más hely a vendéglátóegységek és áruházláncok melléktermékei és lejárt szavatosságú élelmiszerei számára? Sikerülhet-e valamilyen módon újrahasznosítani ezt a rengeteg hátramaradt terméket?

A túltermelésből adódó pazarlás az élelmiszeripar egyik komoly következményekkel járó ismérve. Szerencsére ezt ellensúlyozandó, akadnak olyan vállalatok, melynek tagjai küldetésükként éppen hogy a fenntartható fejlődés megvalósítását tűzték ki célul, akik így a szerves hulladékok környezetbarát módon történő kezelése révén aktívan hozzá tudnak járulni bolygónk védelméhez.

Akadnak továbbá más platformok is, amelyek szintén a környezetvédelem fontosságára hivatottak felhívni a figyelmet. A Kék bolygó című magazinműsor természetesen ide tartozik, hiszen érdeklődésének középpontjában nem más témák állnak, mint a fenntartható fejlődés, környezetvédelem, természetvédelem, energiagazdálkodás, és a különböző ökológiai sikertörténetetek aktuális helyzete és kérdései. A Kék bolygó stábja nemrég felkereste többek között a Greenpro csapatát, és a közös munka végeredményeként egy hasznos információkat tartalmazó műsor született.

A téma iránt érdeklődők betekintést nyerhetnek, hogyan is zajlik egy éttermi zsírfogó műtárgy tisztása. Az egész folyamatot lépésről lépésre figyelemmel lehet kísérni, nem beszélve a tisztítást végző szakemberek körültekintéséről, illetve a tartályos gépkocsi segítségével kiszivattyúzott zsíros szennyeződések Dél-Pesti Szennyvíztisztító telepre való elszállításáról. Az ilyen zsírfogó műtárgyak alkalmazása a vendéglátóegységekben nagyban hozzájárul a környezettudatos működés megvalósulásához. Ez számunkra is nagyon fontos, hiszen a weboldalunk sok hasznos tippet tartalmaz többek között a zöldülni kívánó éttermek számára.

A fentebb említett, a túltermelés miatt megmaradt szerves élelmiszerhulladékok környezetbarát kezelésére is nagyszerű megoldásokkal szolgál a Greenpro Zrt. Nemcsak a vendéglátóegységek, de az áruházláncok fenntarthatóbb működéséhez is hozzájárul a vállalat. A tőlük begyűjtött évi több ezer tonnányi szerves hulladékot és mellékterméket a saját telephelyükön történő előkezelés után továbbszállítják a Dél-Pesti Szennyvíztisztító telepre, ahol egy biogáz reaktornak köszönhetően biogáz, később pedig elektromos áram keletkezik belőlük. Az éttermekből begyűjtött használt sütőolaj és zsíros szennyeződések is ugyanide kerülnek. A vállalat továbbá nagy figyelmet fordít arra, hogy a szerves hulladékok előkezelési folyamatának során a lehető legkevesebb szén-dioxid keletkezzen.

A Greenpro Zrt. begyűjtési folyamatának rendszere teljesen zárt, melynek köszönhetően a vállalat nyomon tudja követni a gyűjtésnek, a hasznosításnak és a feldolgozásnak minden egyes lépését, ezzel létrehozva egy komplex hulladékgazdálkodást. A műsorból továbbá az is kiderül, hogy a begyűjtött hulladékok útja is teljes mértékben követhető, mivel ezek 240 literes plombázott kukákban érkeznek a Greenpro telephelyére.

A fenntartható fejlődés és környezetbarát hulladékgazdálkodás területein tevékenykedő vállalatok munkája nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az emberiség tovább élhessen a Földön. A Kék bolygó a műsoraival igyekszik felhívni a figyelmet a már jelen lévő problémákra és a lehetséges megoldásokra. Csatlakozz hozzájuk Te is, és tegyél minden nap valamit a környezet megóvása érdekében!
A teljes adás az alábbi linken tekinthető meg.

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.