Föld napja a környezetvédelmi és éghajlati műveltség jegyében

Közeledik a 27. Föld napja. Ezt a különleges napot minden évben április 22-én rendezik meg, világszerte. A mozgalom még 1970-ben indult első útjára az Amerikai Egyesült Államokban egy Denis Hayes nevű egyetemista kezdeményezésére, azonban világmozgalommá csak 20 évvel később, 1990-ben vált. Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz, méghozzá az elsők között. Azóta minden évben április 22-én egyre több és több ember igyekszik faültetéssel, hulladékgyűjtéssel, különböző vetélkedőkkel és sok más tevékenységgel felhívni a figyelmet a környezetvédelemre.

Szerencsére a Föld napja mozgalom az évek múlásával egyre sikeresebb, hiszen a környezetvédelem jegyében megalakult szervezetek és vállalatok, mint a Környezetért.hu is, nem csak ezen az egy napon tevékenykednek, hanem az év minden napján igyekeznek tisztább, és ökológialilag fenntarthatóbb hellyé tenni bolygónkat. A Föld napja nevében minden évben kiválasztanak egy küldetést. A tavalyi évben egy olyan világmozgalom indult útjára, amely során 4 éven belül 7,8 milliárd fa elültetésére kerül sor világszerte.

2017-ben a Föld Napja a környezetvédelmi és éghajlati műveltség terjesztésére helyezi a hangsúlyt. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, megfelelő tudásra van szükségünk. Bele kell plántálnunk a társadalmak fejébe, hogy a bekövetkező, vagy a már bekövetkezett éghajlati változások soha nem látott fenyegetést jelentenek a bolygónk számára. Fel kell fegyvereznünk az embereket azzal a tudással, amely a környezetvédelemmel kapcsolatos cselekvésre ösztönzi majd őket.

Mint minden évben, idén is sok különböző program várja a Föld napja alkalmából a tenni vágyókat az ország számos táján. A kalandokat kedvelő gyermekes családok és a tapasztalt túrázók egyaránt próbára tehetik magukat Dobogókőn két különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalon. Békéscsabán Föld napi parttisztító Tisza túra várja az érdeklődőket. Továbbá Budapest, Eger, Veresegyház, Érd, Törökbálint, Poroszló, Sopron és még sok már település is tartogat izgalmas programokat.

A programokról részletesebben itt olvashatsz.

faültetés

 

A megfelelő tájékozódás mellett azonban még rengeteg dolgot tehetsz, és nem csak ezen az egy napon.

Ültess fát, hozzájárulva a tavalyi év kezdeményezéséhez!

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, és ha teheted komposztálj!

Vásárolj környezetbarát csomagolású termékeket!

Saját autó helyett inkább a tömegközlekedést vedd igénybe!

Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel

És végül, de nem utolsó sorban: fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt!

Légy része Te is ennek a fantasztikus napnak! Cselekedj és tájékozódj, hogy még többet tehess!

 

 

Források:

http://www.fna.hu/afoldnapja

http://www.earthday.org/

http://www.earthday.org/about/the-history-of-earth-day/

http://fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.