A Fülöp-szigeteken és Guatemala-ban is központi probléma az iskola építés. A pénzhiány következtében a lakosok kénytelenek voltak saját maguk iskolákat építeni. Segítségül pedig a használt műanyag palackokat hívták. Az újrahasznosítás, újrahasználat és szemétcsökkentés hármas problémáját összegyúrva egy kreatív megoldással álltak elő – a használt műanyag flakonokat összegyűjtötték és egyéb műanyag szemetet raktak bele, hogy bírja a terhelést a “szemét fal”.

Az újragondolt “téglák”-ból a helyi közösség összefogásával műanyag flakon iskolákat építettek – mely a műanyag probléma kérdésre és az oktatáspolitika problematikájára is felhívja a figyelmet. A megmozdulást különböző nemzetközi segélyszervezetek támogatták mind pénzzel mind szaktudással.

 

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken 2010 novemberében épült meg az első műanyag palack iskola, amit az egyik nagy üdítőital cég finanszírozott. Az önkéntesek és a helyi közösség összefogásának eredménye a több ezer palackból összeragasztott épület. A műanyag flakonokat cementtel rögzítették egymáshoz, a kis lukakat azonban nem tömték be, így biztosítva a természetes szellőzést. A flakon technológia sokkal olcsóbb, mint a hagyományos tégla vagy beton, ezen felül pedig jobban véd a viharok ellen is.

 

Guatemala

15 iskola épült 2009 óta a műanyag palack építőanyag technológiának köszönhetően Guatemala-ban. Egy osztályterem ára így 5 000 dollárra jön ki, a műanyag palack technológia nélkül ez az ár termenként a duplája, 8-10 000 dollár lenne. A Hug It Forward segélyszervezet a helyi lakosokkal és diákokkal összefogva építette az iskolákat, a jó példát pedig El Salvadorba is elvitték, ahol további 3 hasonló technológiával készült intézményt húztak fel. A Hug It Forward  egy leírást is készített, mellyel bármelyik önkéntes csapat felépítheti a saját iskoláját.

Print Friendly