Februárban ünnepeljük a civileket! Egészséges étel, szemétmentes rendezvény, újjáéledő PET palack

Világszerte úgy tartják, hogy a civil szervezetek erős hálózata a sikeres társadalom alapja. Az aktivisták azokért dolgoznak, akikre az állam éppen nem tud kellő figyelmet és pénzt fordítani, és munkájukkal jobbá tehetik az érintettek életét. A február 1-én tartott civilek napján az a cél, hogy a figyelmet ezekre a szervezetekre és hiánypótló tevékenységükre irányuljon. Rövid összeállításunkban bemutatjuk a Felelős Gasztrohőst, a Zöldövezet Társulást, és a PET Kupát.

 

„A vacsorádban több erő rejtőzik, mint gondolnád!”

– erre hívják fel a figyelmet a Felelős Gasztrohősök. Azt vallják, hogy küldetésük a fenntartható és egészséges étkezés támogatása, és abban hisznek, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük az étkezéseinket, amivel szívességet teszünk magunknak és a környezetünknek is. Két alapigazságuk: mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot. Honlapjukon az étkezési tippek mellett több száz olyan vendéglátóhelyre hívják fel a figyelmet, amely átment a Felelős Gasztrohősök szigorú tesztjén.

Falatonként is képesek vagyunk megváltoztatni a világot

 

Zöld pohárral a szemétmentes rendezvényekért

A Zöldövezet Társulás tagjai azért dolgoznak, hogy a különféle rendezvények kevésbé szennyezzék a környezetet, e mellett hulladékból játszóházat építenek, és környezetbarát kertészkedést vállalnak. Népszerűsítik az anyag- és erőforrás takarékosságot, valamint a környezethez hangolt fogyasztás fontosságát. Óvodák, kórházak, otthonok megszépítésére is vállalkoznak a Segéd-kezek önkéntes programon keresztül. Tanösvények felújításával, zöld túrák szervezésével szerettetik meg az emberekkel a természetet. A betétdíjas rendszer elkötelezett híveként kínálják a visszaváltható ZöldRePoharat, amely a szemét mennyiségét akár a felére is csökkentheti a különféle rendezvényeken.

 A természet nagy kincs, de nem végtelen– takarékoskodjunk erőforrásaival!

 

Mire jó az üres PET palack?

Nehéz röviden összefoglalni, hogy mi is az a PET Kupa: televíziós műsor, szemétszedő-hajóépítő vetélkedő, hosszútávú folyami hajós verseny, Tisza-menti közösségeket egybekovácsoló civil kezdeményezés, és az aktivisták szerint egy életre szóló kaland. A PET Kupa hónapokon át tartó hulladékgyűjtéssel kezdődik, amikor összeszedik a szemetet a Tiszából és árteréből, valamint a közeli településekről.

 

Nemcsak hasznos, hanem életre szóló kaland is a PET Kupa

A versenyen induló hajók teste kizárólag az összegyűjtött pillepalackból állhat, és a meghajtáshoz csak megújuló energiát szabad használni. Az egy hetes verseny minden napján más próbatételeknek kell megfelelni, de egy valami állandó: a szemétgyűjtés. Minden versenynap végén megszámolják az egyes PET-hajók által összegyűjtött pillepalackokat. A záróceremónián átadják a PET Kupát, vagyis a pillepalackból készített győzelmi trófeát, majd bezúzzák és a hulladékgyűjtőbe viszik a PET hajókat.

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.