Ezek 2016 legzöldebb európai cégei – 1. rész

Európa szerte több ezer cég nevezett a 2016-os European Business Awards (EBA) környezetvédelem és vállalati fenntarthatóság kategóriájának díjára, de csupán 10 cég jutott be a legjobbak közé. Sorozatunkban Európa jelenleg legzöldebb cégeit mutatjuk be. De hogy mitől is zöld egy cég? Cikksorozatunkból kiderül.

Az EBA az európai cégek legnagyobb, legtöbb szektort lefedő üzleti programja és versenye. Ebben az évben 32 000 céget mozgatott meg a verseny, összesen 33 országból adtak le nevezéseket, a közönségszavazáson pedig összesen 227 000 szavazat érkezett. A cégek nevére kattintva megtekinthetőek az EBA nevezési videók a környezetvédelem és vállalati fenntarthatóság kategóriában:

ASEKOL a.s., Czech Republic
Biofilter Environmental Co., Hungary
Finnlines Plc, Finland
GROUPE LEA NATURE, France
Herrmannsdorfer Landwerkstätten Glonn GmbH & Co.KG, Germany
Jerónimo Martins, SGPS, S.A., Portugal
Maersk Group, Denmark
Manus, Belgium
W. Neudorff GmbH KG, Germany
WykeFarms, United Kingdom

EBA díjátadó

EBA díjátadó a környezetvédelem és fenntartható vállalat kategóriában

 

A fenti cégek zöld tevékenységét mutatjuk be három részes sorozatunkban, kezdve a kategória nyertesével, a brit Wyke Farms céggel.

 

1. WykeFarms – Nagy-Britannia

http://www.wykefarms.com

A régen több mint 3000 sajtkészítő farm közül mára csak 10 üzemel Nagy-Britannia nyugati részén. A WykeFarms egy a kis sajtkészítő gazdaságokból, mely jelenleg a legnagyobb önálló sajtüzem Nagy-Britanniában. A WykeFarms 14 000 tonna cheddar sajtot értékesít a szigetországban és a világ további 160 országában. A brit cheddar sajtok közül a WykeFarms a legnagyobb márkák közül a harmadik, és az egyetlen a brit top10-ben, mely független, családi vállalkozásként üzemel. A siker titka sok tényezőnek köszönhető: a család fenntarthatóság iránti elköteleződése, a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálása minden munkafolyamat során, illetve a gazdaságban dolgozó és azzal üzleti kapcsolatban állók üzletileg korrekt bánásmód biztosítása.

A több mint 150 éve családi vállalkozásként működő cég mostanra egy komplex zöld programot dolgozott ki:

 • a régió élővilágának támogatása, a teljes működés során felhasznált energiát megújuló energiaforrásból biztosítani,
 • energiatakarékos megoldásokra váltás befektetéssel, a megszokott munkafolyamatok időszakos optimalizálásával,
 • műtrágya helyett nitrogén trágyázás, amit ők állítanak elő – ezzel 1,5 millió kgs CO2-től mentesítik a környezetet
 • csomagolási hulladék minimalizálása,
 • a gyárban keletkező hő újrafelhasználása,
 • az elhasznált víz szűrése és 90%-os újrahasználata,
 • a beszállítók támogatása és segítése a fenntartható gazdaság kialakításában. Az üzemre szerelt napkollektorokkal 80 000 kWh energiát termelnek egy évben, így a 42 tonna CO2-től mentesítik a környezetet.
 • biogáz telep a gyár területén, így 5 millió CO2-től mentesítették 2015-ben a környezetet, és 2 millió fontot spóroltak az energiafelhasználás terén
 • látogatási központ az üzem területén, ahol az iskolás csoportok, a régió gazdái, illetve a környéken lakók is meg tudják nézni, hogyan néz ki egy fenntartható gazdaság
 • a biogáz telepük harmadik fél számára is energiát értékesít

 

2. ASEKOL A. S. – Csehország

www.asekol.cz

A cseh ASEKOL elektronikai hulladék begyűjtéssel foglalkozik, az országos lefedettségű, modern gyűjtőpontot biztosító hálózatának köszönhetően nagy leadási számokat ér el a lakosság körében is. Abból az alapvetésből indul ki a cseh cég, hogy az emberek csak akkor gyűjtik szelektíven a szemetet, ha azt kis erőbefektetetéssel meg tudják tenni, a közeli lerakókban el tudják helyezni a hulladékot.

Az elektronikai hulladék lerakásáról folyamatosan tanfolyamokat, fórumokat, nyílt napokat szerveznek, hogy ezzel edukálják az embereket, segítsék a begyűjtési arány növekedését

 • 95%-os újrahasznosítási arány – a régi eszközök új alapanyagként szolgálnak
 • 17 000 begyűjtő pont, mely könnyívé teszi az elérést a társadalom számára

 

3. Biofilter Környezetvédelmi Zrt. – Magyarország

www.biofilter.hu

A Biofilter Zrt. 25 éve piacvezetőként biztosítja, hogy Magyarországon garantáltan ellenőrzött körülmények között történjen a használt sütőolaj és az ételhulladék kezelése a gyűjtéstől egészen az újrafelhasználásig. A cég által begyűjtött mennyiség 100%-ban újrahasznosul, biodízel és biogáz készül belőle.

A magyar családi tulajdonban lévő Biofilter az első volt a magyar piacon 1990-ben, aki elkezdte begyűjteni az éttermektől a használt étolajat, majd ezt szakszerűen feldolgozta. A cég országos szinten végez begyűjtést a gasztronómiai ágazatból, éttermekből, közkonyhákról és egyéb vendéglátóipari egységekből. „Közel 150 munkatárs és további 7000 partner évente több mint 10 000 ezer tonna hulladék újrahasznosításáról gondoskodik.”– mondta el Deák György vezérigazgató.

A Biofilter a begyűjtött használt sütőolaj 100 százalékából biodízel-alapanyagot állít elő. A cég a használt étolaj begyűjtés mellett ételhulladék elszállítással is foglalkozik. A begyűjtött konyhai, éttermi hulladékokból a Biofilter biogáz előállításhoz szükséges alapanyagot állít elő.

A vállalkozás célkitűzése, hogy a 100 százalékos újrahasznosítás népszerűsítésével elősegítse a vendéglátó egységek és a lakosság tudatosabb gondolkodását. A zöld szemlélet és a fenntarthatóság kezdetektől stabil alapja a Biofilter filozófiájának. 2014-ben a cég csatlakozott az Action 2020-hoz, melynek a felelős vállalatirányítás egyre szélesebb körű elterjesztése a célja. A KÖVET Egyesület segítségével Zöld Iroda programot vezettek be telephelyeiken, a kollégáknak fenntartható és környezetbarát programokat szerveznek.

 

Cikkünk 2. része hamarosan elérhető lesz a www.kornyezetert.hu oldalon.

 

A nevezés a 2017/18-as évre már elkezdődött. További információ az EBA díjról: http://www.businessawardseurope.com/

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.