Ezek 2016 legzöldebb európai cégei – 2. rész

Európa szerte több ezer cég nevezett a 2016-os European Business Awards (EBA) környezetvédelem és vállalati fenntarthatóság kategóriájának díjára, de csupán 10 cég jutott be a legjobbak közé. Cikksorozatunk Európa jelenleg legzöldebb cégeit mutatja be. 

EBA díjátadó

Sorozatunk első részében a TOP 10-ben lévő cégek közül bemutattuk az brit Wyke Farm-ot, a cseh ASEKOL-t és a magyarországi Biofilter Zrt-t.

Cikksorozatunk második részében a további díjazottakat mutatjuk be:

 

4. Finnlines PLC – Finnország

www.finnlines.com

A Finnlines a balti régió egyik vezető fuvarozó cége, mely a nehéz gazdasági légkör ellenére is képes volt az elmúlt években fejlődni, 1 billió eurós befektetésének köszönhetően képesek voltak modernizálni a flottájukat, ezzel több mint 30%-kal csökkentve az üzemanyag felhasználást. 100 millió euró értékben speciális gáztisztító berendezéseket telepítettek a szállítóhajóik kéményeibe, amik nagymértékben kiszűrik a káros anyagokat.

A finn cég elkötelezett híve a környezetvédelemnek, a régióban a legmodernebb, legalacsonyabb károsanyag-kibocsátási flottával rendelkeznek. Hisznek abban, hogy a gazdasági növekedéshez logisztikai megoldásokra van szükség, a leginkább környezettudatos fuvarozási lehetőség pedig a hajó, szemben a többi járművel, melyeknek magasabb a CO2 lábnyomuk.

 

5. Groupe Lea Nature – Franciaország

www.leanature.com

A Groupe Lea Nature bio és organikus termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Négy különböző terméklistájuk van: bio ételek, természetes kozmetikumok, táplálék kiegészítők és háztartási termékek. Céljuk a bio gazdaság, az egészséges életmód támogatása és népszerűsítése. A cég hisz abban, hogy amit kapunk, abból vissza is kell adni a környezetnek, ezért tagjuk az 1% for the Planet szervezetnek, így több mint 5 millió euróval támogattak több mint 700 környezetvédelmi szervezetet.

A francia cég által támogatott területek: helyi, organikus gazdaságok támogatása, a mezőgazdaság zöld megoldásainak támogatása, erdősítés, közösségi kertek létrehozásában segítség. Az erdősítés és fásítás azért központi projektje a francia cégnek, hogy ezzel csökkentsék a CO2 kibocsátásukat, ennek érdekében eddig 700 000 fát ültettek, a távolabbi cél pedig, hogy 2020-ig több mint 1 millió fát ültessenek.

 

6. Herrmannsdorfer Landwerkstätten – Németország

www.herrmannsdorfer.de

A német organikus farm nem használ egészségtelen adalékanyagokat, a magas minőségű hús előállítása érdekében csúcstechnológiát felvonultató feldolgozó üzemet alakítottak ki. A cég célja, hogy bebizonyítsa, fel lehet építeni egy teljesen stabil, organikus gazdaságot, ahol az állatok jól élnek a levágásig, a kézműves termékek minősége pedig kiváló. A modell kiépítése a jövő gazdaságának egyik kulcsa lehet.

A farm, ahol nagyon sok mindent gyártanak, és mindez teljesen organikus:

  • húsfeldolgozó üzem
  • teljes kiőrlésű termékeket gyártó pékség
  • sajtgyár, ahol csak biotej felhasználásával készítik a sajtokat
  • sörfőzde, ahol szűretlen söröket készítenek
  • zöldséges kert
  • kávépörkölő üzem
  • snapsz gyártó üzem

 

7. Jerónimo Martins – Portugália

www.jeronimomartins.com

A nemzetközi élelmiszerkereskedéssel foglalkozó portugál cég központi célként tűzte ki, hogy harcoljon az élelmiszerpazarlás ellen.

Az egyik fontos pont, hogy a nem tökéletes méretű vagy formájú termékeket is értékesítsék a termelők, ahelyett, hogy kidobnák. Már itt nagy százalékú élelmiszerpazarlást lehet megakadályozni. A cég boltjaiban tájékoztató programok segítik a vásárlókat, hogyan főzzenek a lehető legkisebb pazarlással, hogyan minimalizálják az alapanyagok és később az ételek kukába kerülését. A cég karitatív célra ajánlja fel a már lejárati időhöz közeli, vagy valamilyen ok miatt felhalmozott élelmiszereit, így az éhezőkhöz jut ingyen az étel. PR kampányokkal és közösségi média megjelenésekkel igyekeznek növelni a társadalomban az élelmiszerpazarlás csökkentését, mindenkihez szeretnének elérni, aki ételt vásárol.

  • 32 000 tonna nem „tökéletes formájú” zöldség és gyümölcs felhasználva és értékesítve 2012 óta
  • 37 millió euró élelmiszeradomány 2012 és 2014 között
  • több mint 600 jótékonysági szervezet támogatása

 

8. Maersk Group – Dánia

www.maersk.com

A dán szállítmányozási és kikötő üzemeltető világmárka fontos szerepet tölt be az olaj- és gáziparban. Több mint 80 000 alkalmazottal, 130 országban vannak jelen, ezért a vállalati fenntarthatóság számukra központi fontosságú.

A Maersk kiválasztott területeket, ahol igazi fejlődést tud végrehajtani. Az egyik fontos terület, ahol látták, hogy pazarolnak, a papírfelhasználás volt. Létrehoztak egy felhő rendszert, így nem kell egy-egy konténer célba érkeztéig több száz dokumentumot kinyomtatni. Katasztrófa sújtotta területeket logisztikai támogatást biztosít ingyenesen. A CO2 kibocsátásukat már 40%-ra csökkentették, ezt a 60%-ra kívánják növelni.

 

9. MANUS – Belgium

www.manus.tv

A belga MANUS cég profilja a takarítás, zöldterület karbantartás és renoválás. A szervezet ereje abban a szociális hálóban rejlik, amit az évek során kidolgoztak vezetői. A belga cég a vallási, kulturális vagy származásbeli hovatartozást átlépve egy egységes hálóban hisz. Lényegében támogatják, képzik, majd továbbengedik a munkaerőt, ezzel felzárkóztatva őket és valós esélyt nyújtva nekik egy biztos megélhetési forrás reményében.

 

10. W. Neudorff – Németország

www.neudorff.de

A W. Neudorff környezetbarát növényvédő szereket, szerves trágyákat, komposztáláshoz szükséges eszközöket és berendezéseket gyárt és forgalmaz világszerte. A cég a fenntarthatóság érdekében a gyártáshoz szükséges energiát nagy arányban megújuló energiaforrásokból biztosítja, a elektromos energiát víz- és napenergia felhasználásával állítja elő. A cég által előállított összes terméket a gyár üvegházaiban tesztelik, mielőtt azt forgalomba helyeznék. Közösségi kertek kialakítását támogatják Németország több városában is. Megváltozott munkaképességű emberek szervezeteivel együttműködve munkát biztosítanak azok számára is, akik nehezen, vagy nem tudnának elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

 

A EBA 2016/2017-es jelentkezései már lezárultak, illetve a National Champion-ök már kiválasztásra kerültek. Szurkoljunk együtt az idén bekerült magyar vállalkozásoknak! A díjazottak listáját itt érhető el: http://www.businessawardseurope.com/national-champion/co/Hungary/2016

 

Forrás: www.kornyezetert.hu

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.