Az étteremben rendelt maradék elcsomagolása nem kellemetlen. Egy felelős, tudatos döntés. Jó az étteremnek, jó a vendégnek és a környezetnek is. A régi műanyag dobozoknak kezd leáldozni – már ami a maradék elcsomagolás témakörét illeti, már amikor külföldi példákat nézünk. Itthon még mindig “ciki”, “kellemetlen”, “nem elegáns” az étteremben megkérni a pincért, hogy csomagolja el a tányéron maradt, amúgy másnapi fogyasztásra még teljesen alkalmas ételt. Minél előkelőbb étteremről van szó, annál lehetetlenebb a feltételezés, hogy egyáltalán van doboz a konyhán, amibe be lehetne csomagolni a holnapi ebédünket.

maradek-etterem

A környezettudatosság térnyerésével egyre tudatosabbak lettek a nyugati éttermek. Bármennyire is szezonális, bio és helyi gazdaságban vásárolt a konyhára behozott alapanyag, ha végül a kukában landol. Miért is ne lehetne odaadni a vendégnek azt, amit amúgy is ő rendelt meg. Ha örömmel fogyasztotta ma, jó esetben holnap is ezt fogja tenni.

New York már annyira élen jár a zöld szemlélet terén, hogy a doboz milyenségét is megszabja. A sima műanyag helyett újrahasznosított anyagból készülhet csak az elvívős doboz. Néhány évvel ezelőtt az újrahasznosított ételtárolók még négyszer annyiba kerültek, mint nem zöld társaik, mára azonban az új gyártási technológiáknak köszönhetően ez a különbség jelentősen csökkent.

Nagy-Britanniában szervezetbe csoportosulnak a zöld éttermek, a “Too Good to Waste” kampány pedig felhívja a figyelmet a nagy mennyiségű éttermi maradék problémájára. Környezettudatos dobozokat gyártatnak, és egységesen több étterem is ebbe pakolja a maradékot.

 

Print Friendly