“Ma már Magyarországon is egyre több fogyasztó részesíti előnyben azokat az éttermeket, kávézókat, bárokat, amelyek működési elvei megegyeznek a saját értékrendjükkel.” (Forrás)

 

Hasznos tippek az éttermeknek

1. Zöldítsd ki a választékod! Vásárolj organikus termékeket, lehetőleg helyi termelőktől. Ezzel a hazai munkaerőpiacot is erősítjük, illetve támogatjuk a helyi gazdaságot és nem utolsó sorban a természetet. Törekedjünk a környezetbarát termék és a méltányos kereskedelmet támogató (Fair Trade) logóval ellátott élelmiszereket megvásárolni. Nézd meg a címkéket a Tudatos Vásárlók Egyesülete által létrehozott Termékcímke adatbázisban!

eu_organic_logo EU Organic                    fairtrade_logo_0 Fair Trade          rainforest-alliance-certified-seal-164by147 Rainforest Alliance Certified

Fontos olyan alapvető igényeket kielégítő, az életminőséget javító termékek és szolgáltatások igénybevétele, amelyek teljes életútjuk során minimalizálják a természeti erőforrások, mérgező anyagok használatát és a hulladékok és szennyezőanyagok kibocsátását, hogy ne veszélyeztessük a jövő nemzedékek szükségleteinek kielégítését. Vásárolj olyan terméket, aminek környezetvédelmi hozzáadott értéke is van! Jó példát erre a Hulladékból nedű oldalon olvashatsz!

2. Környezetbarát munkatér:  Törekedj a papír mentes munkavégzésre (pl. fogadd online a foglalásokat, küldj online számlát a papír alapú helyett a kereskedőidnek és a munkavállalóknak). A mellékhelységbe szerezz be papírtörlő helyett rendes törölközőt vagy egy elektromos kézszárítót, és újratölthető szappantartót. Használj újrahasznosított papírt ha nem tudod kiiktatni a nyomtatást és mindig nyomtass két oldalra. Használd újra a festéktárolót is! Rendelj öko irodaszereket a munkatársaknak.

3. Gyűjtsd szelektíven a hulladékokat! Az éttermekben keletkező hulladékok nagyobb részét mind újra lehet hasznosítani, megfelelő körültekintéssel. A papírt, PET palackokat, üveget és víztiszta fóliát a kommunális szolgáltatók ingyen elszállítják. Fontos külön gyűjteni a veszélyes hulladékokat, pl. izzókat, mert a kommunális hulladékba kerülve, nagy mértékű szennyezést okoznak. Használt olaj külön gyűjtésével megkíméljük felszíni vizeinket a szennyezéstől, és ezért a hulladékért, a legrégebbi kezelő vállalat, a Biofilter Zrt. még térítést is biztosít az éttermed számára! Figyelned kell azonban arra is, hogy a maximális körültekintés mellett is folyik el használt olaj, ezért zsírfogódat rendszeresen tisztítsd, hogy semmiképp se kerülhessen a csatornába! A megmaradt ételhulladékot komposztáld vagy szállíttasd el egy erre specializálódott céggel.

4. Elviteles tányérok és poharak: Nincs tökéletes megoldás ezen a téren, de törekedj arra – ha nincs a vendégnek saját elviteles tála -, hogy a legkörnyezetbarátabb elviteles tálat használjuk és kerüljük az olajból készült műanyagot. Hívjuk fel a vendégek figyelmét, hogy eldobható elviteles pohár és tál helyett, hozzák el saját, újrahasználható elviteles táljaikat, poharaikat!

5. Csökkentsd a légszennyezést! Ösztönözd az alkalmazottakat a tömegközlekedés és a kerékpár használatára, alakíts ki megfelelő kerékpár tároló helyett! A helyi lakosoknak a házhozszállítást intézd gyalog, kerékpárral vagy környezetbarát autóval. A beltérben használj alacsony illékony szerves vegyületet (VOC) tartalmazó falfestéket, ragasztót és tömítőanyagot, valamint környezetbarát takarítószert.

6. Hatékony energiahasználat: Törkedj a mérsékelt beltéri hőmérséklet megtartására, mindig használj programozható termosztátot. Ha lehetséges, használj Energy Star minősített hűtő, fűtő vagy szárító berendezéseket. Építs ki hővisszanyerő szellőző rendszert. Törekedj arra, hogy minél több természetes fényforrást használj és energiatakarékos izzókat. Nézz körül, hogy milyen megújuló energiaforrást tudsz felhasználni a még hatékonyabb működésért!

7. Hatékony vízhasználat: Ültess vagy vásárolj olyan növényeket, amelyeknek kevesebb a vízigénye. Gyűjtsd az esővizet és használd öntözésre. Építs be víztakarékos (pl. alacsony nyomású) csaptelepet a konyhába és a mellékhelységekbe, illetve installálj két szakaszos WC-öblítőt és víz nélküli piszoárt. Használj Energy star minősítéssel rendelkező berendezéseket. Használj olyan környezetbarát mosó- és tisztítószereket, amik a saját és a környezeted egészségére sincsenek rossz hatással.

8. Fenntartható belső dekoráció: Használj textil szalvétát és asztalterítőt. Vásárolj organikus nem pedig hagyományos pamut textíliát. Használj és dekorálj újra régi bútorokat, asztalokat, székeket. Törekedj olyan fa bútor vásárlására, ami fenntartható vagy FSC (Forest Stewardship Council) védjeggyel ellátott.

9. Kérj segítséget a hozzáértőktől! Ha szeretnél egy segéd kezet a zöld éttermed kialakításához, a következő szervezetekhez fordulhatsz:

664585_302242159877808_1316522017_oA Felelős Gasztrohős kampány az Ökológiai Evolúció (ÖKOLÚCIÓ) Alapítvány kezdeményezése és azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az étkezéssel kapcsolatos – történjen az otthon vagy vendéglőben – felelős döntéseket ösztönözzék.

A felelős vendéglátóhelyek megítélésekor az alábbi területeket veszik figyelembe (a részletezett szempontokat a Felelős Gasztrohős oldalán olvashatjátok):

1. Kínálat és beszerzés
2. Hulladékkezelés
3. Higiénia
4. Energiahatékonyság
5. Vízhatékonyság
6. Társadalom

 

Amennyiben Neked is fontos a felelős és környezetbarát működés az alábbi linken jelentkezhetsz a Felelős Gasztrohős hálózatába: http://gasztrohos.hu/felelos-gasztrohos-halozat/jelentkezes/

 

zöldüzletlogóAmennyiben szeretnéd zöldebbé tenni üzleted (legyen az étterem, szálloda, ruha vagy bármilyen egyéb üzlet, a Zöld Üzlet program segítségével megteheted! Mintaprojektekért és legjobb gyakorlatokért kattints ide!

Ha szeretnél csatlakozni a Zöld Üzlet programhoz, az alábbi linken regisztrálhatsz:

http://zolduzlet.hu/regisztracio

 

 

Végül pedig, mondd el a vendégeidnek minél több csatornán, hogy mit tesz az éttermed a környezet védelméért, hiszen nagyon sok változás nem érzékelhető.

Légy büszke, mert meglépted!

Forrás

Print Friendly