Egy átlagos háztartás tisztaságához sokszor a szódabikarbóna és az ecet ereje is elég. De vajon a természetes tisztítószerek alkalmazhatóak egy étterem tisztán tartásánál is? A Jövő-t-Evő negyedik fórumán a higiénia témaköre került nagyító alá, a szakértők pedig rávilágítottak, hogy a vendéglátóhelyeken a szabályozás sokkal szigorúbb, és ennek alapos oka van.

Az éttermek higiéniája, a tisztaság betartása szigorú szabályokhoz kötött. Egy vendéglátóhely esetében elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszereket használjuk, méghozzá az előírások szerint, az előírt adagolás és hőfok betartásával. A Felelős Gasztrohős és a Zöldövezet Társulás Egyesület közös programján, a Jövő-t-Evő fórumsorozat negyedik alkalmán a meghívott szakemberek és a vendéglátósok, rendezvényszervezők keresték a választ a megfelelő higiénia környezetbarát lehetőségeire. A megjelent éttermesek a zöld megoldásokat keresték, sérelmezték, hogy olyan kézmosót kell használniuk napjában többször, ami teljesen kimarja a kezüket. A szakértők pedig azt hangsúlyozták, fontos a szabályok betartása, mert egy megbetegedett vendég is hatalmas problémát jelenthet egy vendéglátóhelynek.

jovo-t-evo

Amikor tisztítunk és fertőtlenítünk, egy fontos dolgot mindig szem előtt kell tartanunk: meg kell találni az optimális megoldást. Az erős vegyszerek ugyan sok esetben hatásosan megölik a kórokozókat, azonban mint Zelenák Adrián, a Zöld Bolt képviselője fogalmazott: „Az általunk használt tisztítószereket egy idő után meg fogjuk enni” – hiszen a megtisztított felülettel (pl. kanál vagy asztal) közvetlenül érintkezünk. A többi pedig a felmosó vízzel a csatornába és a talajba kerül. Ezért figyelni kell arra, hogy milyen szereket használunk. Amennyire csak lehetséges, a természetes anyagokat kell előnyben részesítenünk.

Egy éttermi asztalt nem mindegy, hogy milyen módon tisztítunk le. „Kiemelten fontos a vegyszer eltávolítása a felületről, illetve az adott szer előírásainak megfelelő szabályok betartása (pl. szájmaszk, gumikesztyű).” – folytatta a gondolatmenetet Fenyvesiné Bakos Mária, a Wesling Laboratórium képviselője. Emellett fontos tudni, hogy mire milyen tisztítószert használunk, használhatunk. Egy étterem megnyitását követően a higiéniás kérdéskört egyszer, de alaposan kell kidolgozni. Mit is akarunk ezekkel a szerekkel első sorban? – azt, hogy a fogyasztóink, a vendégek biztonságban legyenek. Vagyis oda kell figyelni, hogy ne legyen káros a szer a környezetre, a fogyasztóra, de a vendéglátóra sem, aki közvetlenül végzi a tisztítást. – jegyezte meg Zoltai Anna, a NÉBIH képviselője.

Koncentrátum probléma: Egyre gyakoribb a vendéglátóhelyek körében a tisztítószerek koncentrátumszerű használata. Az emberek azonban ezt sokszor nem szakszerűen hígítják – ezzel a vegyszer hatóereje nagyban csökken. Az elmúlt időszakban különböző adagoló technikákat találtak ki a probléma orvoslására, de a probléma még mindig fennáll. Az ember a koncentrátumból inkább többet tesz, mint az előírt, mondván, akkor garantáltan tiszta lesz a tisztítandó felület. Azonban ezzel feleslegesen terhelhetjük a környezetet. Ráadásul ha rossz terméket használunk, akkor a bacik is ugyanúgy ott maradnak.

Egy-egy fertőtlenítésnél fontos a kéz, a felület és a használt eszköz megfelelő tisztítása is. Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. képviselője megjegyezte, egy tisztítószernél figyelembe kell venni a humán egészség és a környezeti egészség fontosságát egyaránt. Egy éttermi konyha esetében például a kézmosó szernek egyszerre kell baktericid, vírucid és fungicid tulajdonsággal bírnia. Sok esetben a fertőtlenítő- és tisztítószerek azonban nem azt nyújtják, amit kínálnak – nem hatásosak, ezzel pedig álbiztonságot generálnak. A NÉBIH által 2014-ben bevizsgált tisztítószerek 70%-a nem volt megfelelő, ezeket a szervezet azonnal ki is vonta a forgalomból.

jovo-t-evo

Ne feledjük: a vegyszerek sok esetben kiválthatók, például a mosogatógép használatával, mely a magas hőmérséklet egyenletes biztosításával garantálja a kórokozók elpusztítását. Azonban a forró víz nem mindenben megoldás – hiszen egy hideg padlót például nem tudunk fertőtleníteni ezzel a megoldással, az egyenletes hőfok ez esetben nem biztosított.

Válasszunk címke szerint? Amennyiben környezetbarát tisztítószert szeretnénk használni, a termék címkéjén feltüntetett információ segíthet. Vannak kötelezően használatos címkék, illetve önkéntesen használhatóak. Azonban ez főleg a külföldi szerek esetében lehet érdekes, a mai magyar címke rendszer inkább bonyolítja, mint könnyíti a választást.

 

Amit még megtudtunk:

– Magyországon öko címkét rendezvény még nem kapott (ehhez az kellene, hogy a rendezvény és az összes beszállítója is megfelelő minősítéssel rendelkezzen).
– Egy kisvendéglő kb havi 300 liter mosogatószert használ el. Ez a természetbe is kerül.
– A NÉBIH a tisztítószerek hatékonyságát nézi, a hatását nem vizsgálja.
– Egy normál háztartásban, ahol nincsen fertőző beteg, nem kell a fertőtlenítést erőltetni a WC-n kívül.
– A zöld marketinggel is vigyázni kell, mert a zöld is tud zöldebb lenni.

Print Friendly