A megújuló erőforrások jelene: hogyan lesz a lejárt felvágottból energia?

A megromlott, már nem fogyasztható élelmiszerek mennyiségét feltétlenül minimalizálni kell, ami pedig már biztosan nem fogyasztható, azt érdemes újrahasznosítani. Nem mindennek kell a kukában landolnia. Ha egyszer valami lejárt, ne rontsuk tovább a helyzetet azzal, hogy egyszerűen kidobjuk – megfelelő újrahasznosítási eljárással energia is termelhető belőle.

A fenntartható fejlődés egyik alapvető pillére a hulladékok csökkentése és újrahasználata, a körkörös gazdaság kiépítése. Az élelmiszerhulladékok, lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek biogázként újrahasznosulhatnak. A biogáz termelési folyamat során a hulladék mennyisége csökken, közben pedig zöld energiát állítunk elő.

 

LEJÁRATI IDŐN INNEN ÉS TÚL

AMI MÉG FOGYASZTHATÓ: Az áruházakban a lejárati időhöznem-fogyaszthato-elelmiszerek közel kerülő, fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket az áruházak legtöbbször karitatív célra ajánlják fel, így a még fogyasztható termék nem kerül feleslegesen a szemetesbe. A felajánlás így élelmiszerbankoknál, menhelyeknél hasznosulhat, vagy takarmányozási célú felhasználásra kerülhet.

AMIKOR MÁR EMBERI FOGYASZTÁSRA NEM ALKALMAS AZ ÁRU: Az emberi fogyasztásra nem alkalmas, lejárt szavatosságú élelmiszerhulladékok és állati melléktermékek elszállításáról, kezeléséről- és hasznosításáról viszont más módon kell gondoskodni. Ezeket a hulladékokat a megfelelő engedélyekkel rendelkező környezetvédelmi cégek szállítják el, hogy a megfelelő fermentációs technológiával rendelkező cégek biogáz előállításra alkalmas alapanyagot állítsanak elő belőlük.

lejart-tejtermek

Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas áru biogázként újrahasznosulhat | Kép: NÉBIH

 

Ezzel az eljárással megakadályozható az, hogy a hulladékégetőket, illetve a hulladékudvarokat terheljük olyan hulladékkal, ami a körkörös gazdaság aktív résztvevője is lehetne. „A hulladékkérdés egy központi probléma, így fontos, hogy ha már hulladékot termelünk, közben ne elelmiszer-besorolasokozzunk kárt a természetben” – mondta el Simon Anita, a GREENPRO Környezetvédelmi Zrt. vezérigazgatója, aminek fő profilja az állati melléktermék elszállítása és előkezelése. „A hulladékok begyűjtésével egyfelől azok felhalmozódásának és környezetre gyakorolt negatív hatásának vesszük elejét, hasznosításukkal másfelől bio-energiahordozók előállítását segítjük. 2015-ben nagyságrendileg 3,6 ezer tonna nem veszélyes, állati mellékterméket szállítottunk el biogáz célú felhasználásra.”

 

HOGYAN KÉSZÜL A BIOGÁZ?

A begyűjtött hulladékokból és melléktermékekből szakszerű eljárással biogáz termelődik. A biogáz szerves anyagok lebontása során keletkező gázelegy, magas metántartalma miatt energiatermelésre kiválóan hasznosítható. A biogázüzemek szerves hulladék igénye az utóbbi években folyamatosan nőtt, ami kiváló lehetőséget teremt a biogázból történő megújuló energia előállítására.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szennyvíztisztítási és -elvezetési alapfeladatán túl hazánkban elsőként kezdett megújuló energiát termelni a szennyvíziszapból. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepeken lévő biogázüzemekben kívülről érkező élelmiszerhulladékokat és állati melléktermékeket is befogadnak és feldolgoznak, hasznosítanak. A szennyvíziszapból és a beszállított hulladékokból nyert biogázból termelt elektromos energia a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep mintegy 90%-át, hőszükségletének 100%-át fedezi.

„A dél-pesti szennyvíztisztítóban évente mintegy 220 000 m3 különböző szárazanyagtartalmú szennyvíziszapot, 2 400 m3 állati fehérje hulladékot, 4 300 tonna tejipari hulladékot, 9060 tonna konyhai hulladékot, 10 300 tonna zsíros hulladékot és 14 400 tonna egyéb szerves hulladékot dolgozunk fel” – nyilatkozott Barabás Győző, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetője.  „A biogáz fő komponense a metán (60-65 %) mellette fő komponensként még széndioxid képződik (25-35 %). 2015-ben mintegy 9,5 millió m3 biogáz termelődött állati melléktermékből. Ebből mintegy 19-21 millió kWh elektromos energia és ezzel párhuzamosan kb. ugyanennyi hőenergia termelhető.”

FCSM-del-pesti-telephely

Az FCSM dél-pesti telephelye a megtermelt biogáz felhasználásával elektromos áramot termel | Kép: FCSM

 

MEGÚJULÓ ENERGIA KÖRKÉP

Magyarországon a megújuló energiák a teljes energiafogyasztás 7%-át tették ki 2012-ben, a célkitűzések szerint ez a szám 2020-ra 15% közelébe fog emelkedni az Európai Uniós irányelveknek megfelelően. A hazai megújuló energiatermelési számokat figyelembe véve a biogáz aránya a megújuló energiatermelésből 2,2%-ot tett ki 2009-ben, várhatóan ez az arány 8%-ra fog emelkedni 2020-ra.

 

Forrás: Greenpro Zrt, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.