Európában 89.000.000 tonna étel és élelmiszer válik hulladékká évente. Egy-egy háztartásban a megvásárolt ételek negyede kerül a kukába. Az éttermek elvileg csak az összes élelmiszer hulladék 14%-át generálják, de ez is millió eurós költség elpazarlását jelenti éves szinten.

Az írek tanulságos kis videót forgattak arról, mennyibe is kerül egy-egy éttermi maradék. Írországban 750 ezer tonna szerves hulladékot dobnak ki évente az élelmiszeripar szereplői. Az európai becslések értelmében 1 tonna élelmiszerhulladék eredeti értéke átlagosan 600.000 – 1.500.000 Ft között mozog. Ebben a becsült összegben benne van az adott étel bevásárlása, főzése majd hűtése és a szemétbe rakás költsége is.

Megmutatjuk: ennyi pénzt dobunk ki az ételmaradékkal:

A megoldás egyerű lenne: Az éttermek működésük során jól látják, hogy a vendégek mekkora adaggal laknak jól. Az ideális porció beállítása, a fél adag és a gyerekmenü biztosítása elengedhetetlen. Ahol megoldható, ott a saját veteményes, és a komposztálás is sokat segíthet. A kiszáradt kenyeret sem kell kidobni, felhasználhatjuk pirítósként. A lefőzött, de még nem felszolgált többlet ételt pedig érdemes a személyzetnek adni.

 

Forrás: StopFoodWaste

 

Print Friendly