A floridai Disney World is rájött arra, hogy jó zöldnek lenni és felelősen költeni az energiát. Az élménypark biogáz létesítményt épített, a modell lényege, hogy a parkba látogatók által ételmaradékból termelik azt az energiát, ami a kalandpark és ahhoz tartozó hotelek energiafogyasztásán segít. A Disney lehet feltörte a nagy zöldülési kódot.

disney-world

Az USA évente 35 millió tonna szemetet termel – így a feldolgozás és újrahasznosítás nagy iparág lehet. A Disney élelmiszer-hulladék stratégiája éppen attól nagyszerű, mert a parkba látogató gyerekek amellett, hogy szórakoznak, és sokuknak kiskori álma válhat valóra azzal, hogy eljut Donald kacsa és a többi mesehős világába játszva tanulhatja meg, hogy még a Disney hősöknek is fontos a zöld szemlélet. Sőt, ahhoz, hogy felüljön egy körhintára és az forogjon is körbe-körbe zöld energiát is használhatunk. Az asztali ételmaradéka, a használt étolaj és zsír, amiben sütik a krumpliját – mindez hozzájárul az energiatermeléshez. Ez a kiskorban kialakított zöld szemlélet segíthet abban, hogy egy felelősebb, tudatosabb generáció nőjön fel. Mindezt kedvenc mesehőseikkel tehetik.

A körkörös gazdaság kiépítése a parkban talán nem olyan csodás elsőre, mint bármelyik Disney karakter története, de az ételhulladék energiává alakítása kalandos, egyben pedig hasznos is, mert az ételmaradék nem egy szemétlerakó tetején landol.

 

ételhulladek-feldolgozo

 

Print Friendly