A legtöbben nem piacon vásárolunk. Nem viszünk magunkkal szatyrot. Legtöbbünk kukája a bevásárlás után a csomagolóanyagokkal félig meg is telik. Bemutatunk pár jó példát – sarki boltokat, ahol máshogy csinálják mint általában. A fenntartható fejlődés útján.

csomagolas-mentes

Amikor vásárolni indulsz legtöbbször a csomagolás az, ami miatt megveszed az amúgy sokkal több dolgot, mint amire szükséged lenne. Egy ember átlagosan 250 kiló szemetet halmoz fel egy évben –

A berlini Original Unverpackt alapítói valóban csomagolásmentes zónát hoztak létre pár négyzetméteren. Nem csak a száraz, szilárd árukat – mint tészta, pékáru, felvágott árulnak csomagolás nélkül. A sampont és a pálinkát is kívánságra mérik neked. Te viszed magaddal a megszokott dobozodat, majd a boltban tele is töltheted magadnak. A tulajoknak sikerült kidolgozniuk egy teljesen csomagolásmentes szállítási láncot, ahol a termelőtől a vásárlóig sehol nem kerül nejlonba a saláta vagy az eper.

London- Unpacked: a bolt 2006-ban nyílt, amikor Catherine Conway úgy gondolta – elég a gépszíjszerű kiszolgálásból – ő bizony megváltoztatja a bevásárlás rendszerét. Filozófiája az egy vásárló egyszerre lett. A boltból csak a saját edényedben viheted el a megvásárolt terméket. Nincsen plusz nejlon vagy papír. Friss péksütivel, helyi termelőktől szállított zöldséggel és gyümölccsel találkozhatunk. A bolt egyben kávézó és teázó is, így le is ülhetsz a bevásárlás után egy jót beszélgetni. A bolt egyelőre zárva tart – de februárban újra nyit. Fűszerek, samponok, tisztító szerek és édesség – minden lélegző, minden csomagolás nélkül.

csomagolasmentes-boltok

Járj te is piacra vásárolni – itt a pesti lista, itt pedig a legjobb piacokat találod.

Forrás:  Original UnverpacktUnpacked

Print Friendly