Az oslói reptér bio üzemanyagra kapcsol

A norvégok megelégelték a kerozint, az Osloi Reptér 2016 elején megkezdte a fenntartható camelinolaj tankolásának biztosítását minden légitársaságnak, aki a reptérrel kapcsolatban áll. A sárgarepce üzemanyagot a Neste gyártó állítja elő az ITAKA projekt keretében. A bio üzemanyag projekt lényege, hogy a környezetre pozitív hatást gyakoroljon gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból is. A projektben egyetemek, kutató állomások és további cégek vetek részt, mindez az Európai Unió hetedik keretprogramjának részeként jött létre. Az üzemanyagok Finnországban állították elő a Neste technológiája alapján.

bio fuel

 

Az AirBP vezérigazgatója, David Gilmour elmondta: “Ez az első alkalom, hogy bio repülő üzemanyagot ilyen egyszerűen lehet tankolni. Szeretnénk bemutatni, hogy a repülőterek nem igényel különleges logisztikai megoldást, hogy bio üzemanyagot tankolhassanak a légitársaságok, kihasználva meglévő infrastruktúrát. Ez reményeink szerint növelni fogja a légitársaságok hajlandóságát, hogy fenntartható üzemanyagot válasszanak.”

A Lufthansa, a KLM és a SAS légitársaságok lesznek az elsők, akik fenntartható üzemanyagot tankolnak a reptéri központi üzemanyag ellátási rendszerből, a már meglévő rendszeren keresztül. Tehát az új rendszer bevezetése nem kerül többe, nem kell új rendszert vagy elosztási technológiát kiépíteni, elég használni a régi kerozinos rendszert.

A közelmúltban Párizsban aláírt nyilatkozat is arról tanúskodik, hogy a légiközlekedés továbbra is zöld, környezetvédelmi programok végrehajtását tűzte ki céljául, ezért különösen nagy öröm, hogy Oslóban a régi rendszeren keresztül oldaható meg a bio üzemanyag tankolása, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést. Reméljük, hogy ez a többi repteret is ösztönözni fogja, hogy eltolódjanak a fenntarthatóság irányába, zöld megoldásokat keressenek annak érdekében, hogy a széndioxid kibocsátást alacsonyabb szintre süllyeszthessük – nyilatkozta az Avinor vezérigazgatója, Dag Falk-Petersen.

 

Forrás: Biofuels

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.