Az Ökológiai Túllövés Napja

2017-ben augusztus 2-a az év azon napja, amikor kimerítjük a természetnek azt a készletét, amit a bolygónk egy egész év alatt képes megújítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mai naptól kezdve az év végéig már egészen biztosan több ökológiai erőforrást és szolgáltatást használunk fel, mint amennyi a valóságban a rendelkezésünkre áll. Az ember által végzett túlhalászás, az erdők kiirtása és a szén-dioxid légkörbe való kibocsátása olyan mértékű, amivel a természet már nem képes megküzdeni.

Az Ökológiai Túllövés Napja 2015-ben augusztus 13-ra, míg 2016-ban augusztus 8-ra esett. Ezek alapján sajnos tisztán látszik, hogy évről-évre egyre előrébb kerül a naptárban, ugyanis az emberiség ökológiai lábnyoma egyre nagyobb lesz, miközben a természet egyre kevésbé képes felvenni vele a versenyt. Jelenleg a szén-dioxid kibocsátás az emberiség lábnyomának 60%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy amennyiben felére tudnánk csökkenteni ezt a mértéket, akkor a Túllövés Napját akár 89 nappal, tehát három hónappal későbbre tolhatnánk.

A klímaváltozás megállítása hatalmas falatnak tűnhet, elsőre azt gondolhatjuk, hogy ez egy olyan dolog, amelyet csak a világ vezetői, és hatalmas szervezetek képesek megoldani. Bár rájuk is szükség van a küzdelemben (pl. párizsi klímaegyezmény), mégis, mi magunk is képesek vagyunk változtatni, ha kicsit tudatosabban cselekszünk a mindennapokban. Nagyon egyszerű dologokról van szó, amelyek nem igényelnek nagy idő- és energiabefektetést, mégis a jövőnk és a természet megóvása szempontjából hatalmas lépéseket jelenthetnek:

  • Kapcsold le a villanyt, ha kimész egy helyiségből, és teljesen kapcsold ki az elektronikai eszközöket, amiket éppen nem használsz. Ez a számítógépedre is vonatkozik!
  • Próbálj meg minél több ügyet elektronikus úton intézni ahelyett, hogy mindenhez nyomtatópapírt használnál. Erre már egyre több szolgáltatónál lehetőség van.
  • Szentelj nagyobb figyelmet annak, hogy kitől vásárolsz! Próbálj meg olyan cégeket preferálni, amelyekről tudod, hogy környezettudatosak, és tesznek a fenntarthatóságért.
  • Amikor csak lehetőséged van rá, hagyd, hogy a hajad és a ruháid maguktól száradjanak meg, ahelyett, hogy ezek miatt is áramot fogyasztanál.
  • Próbáld a hulladékot szelektíven gyűjteni, az újrahasznosítás ugyanis hatalmas lehetőség a bolygónk számára.
  • Amikor villanykörtét cserélsz, törekedj arra, hogy energiatakarékos legyen!
  • Ha az időd és az időjárás engedi, akkor inkább sétálj, vagy biciklizz ahelyett, hogy autóba ülnél!
  • Mindig vigyél magaddal saját táskát és szatyrokat, ha bevásárolni mész, ahelyett, hogy ismét újabb zacskókat vásárolnál.

Mindamellett, hogy megpróbálunk minél jobban odafigyelni ezekre az apró, ám lényeges dolgokra a mindennapokban, az is szükséges, hogy a tudatosságra felhívjuk mások figyelmét is, hiszen a természet védelme, és a jövőnk megóvása közös érdekünk!

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.